Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος βρίσκεται στο Κάιρο μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Mohamed Ahmed Zaki, για να παρακολουθήσει την έκθεση του αμυντικού υλικού “EDEX 2018”.

Στο περιθώριο της έκθεσης ο κ. Καμμένος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ο Υπουργός Άμυνας, μιλά για τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018,  με τον Πρόεδρο Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι και αποκαλύπτει ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προγραμματίζει νέα επίσκεψη στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρεται σε όλο το φάσμα των συνεργασιών που έχουν Ελλάδα και Αίγυπτος, ιδιαίτερα στον ενεργειακό και στον τομέα της Άμυνας. Λέει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή κάτι που έχει γίνει αντιληπτό και από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τέλος ο κ. Πάνος Καμμένος μιλά για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στις Ελληνοαιγυπτιακές Σχέσεις.

Η συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στην Κάτια Τσιμπλάκη

– Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την παρουσία σας εδώ στην Αίγυπτο

«Θα ήθελα να μεταφέρω όλες μου τις ευχές από την πατρίδα στην Ελληνική Κοινότητα εδώ στην Αίγυπτο. Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει πολύ στενές σχέσεις με την Αίγυπτο, σχέσεις ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, με κοινές ασκήσεις με συνεργασία, βιομηχανική, στην αμυντική βιομηχανία, συνεργασία στρατηγικής και σε επίπεδο διμερές αλλά και σε επίπεδο τριμερές μαζί με την Κύπρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την άσκηση «Μέδουσα – Αλεξανδρούπολη», μια άσκηση πάρα πολύ μεγάλη με την παρουσία πολεμικών πλοίων από την Αίγυπτο που διεξήχθη στην Κρήτη. Σήμερα είχα την ευκαιρία να είμαι εδώ μαζί με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ και την Ελληνική Αντιπροσωπεία για να επισκεφθούμε την πρώτη έκθεση, αμυντικού υλικού που γίνεται στην Αίγυπτο, στο Κάιρο. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Σίσι, ο οποίος σύντομα θα βρίσκεται στην Αθήνα, με τον Υπουργό Άμυνας, με τον οποίο ήμασταν και την προηγούμενη εβδομάδα μαζί και με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και σε επίπεδο διμερές και μαζί με τον Κύπριο ομόλογό μου».

– Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε στην Κρήτη, την Τριμερή Σύνοδο, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

«Οι ασκήσεις βελτιώνονται συνεχώς και ποιοτικά και ποσοτικά. Ποιοτικά με τη συμμετοχή αρκετών αξιωματικών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, ιδιαίτερα των ελληνικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αλλά και Ελλήνων Αξιωματικών στην Αίγυπτο. Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα πολύ καλό επίπεδο, έχουμε πλέον κοινές επιχειρήσεις σε κλιμάκια ειδικών δυνάμεων τα οποία ενεργούν και από τα ελληνικά και από τα Αιγυπτιακά πλοία. 

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σύναψη συμφωνιών που έχει να κάνει και με το χτίσιμο προσωπικών σχέσεων μεταξύ των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων σε θέρετρα που θα έρθουν Αιγύπτιοι αξιωματικοί με τις οικογένειές τους και Έλληνες αξιωματικοί στην Αίγυπτο με τις δικές τους οικογένειες. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε πιο κοντά και με την Ελληνική Κοινότητα, να ξαναζωντανέψουμε παλιές καλές μέρες.

Είναι σημαντικό ακόμη ότι υπάρχει μια κοινή ενεργειακή πολιτική. Και στους τομείς του φυσικού αερίου, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας σε μια παραγωγό χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Αίγυπτος έχοντας και την εμπειρία είναι κοντά σε αυτήν την προσπάθεια. Προχωρούμε ακόμη σε κοινες συμφωνίες, που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτήν τη συνεργασία, η οποία είναι πολύ σημαντική και για την Αίγυπτο τη βλέπουν με ιδιαίτερα καλό μάτι και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας και ο Πρόεδρος Τραμπ έχουν κάνει αναφορά και στη Ρωσία. Αλλά και στις χώρες του Ισραήλ και στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας οι οποίοι μας ασκούν συχνά κριτική για τα οικονομικά της Ελλάδος, πως βλέπουν αυτή τη συνεργασία;

«Με τους Ευρωπαίους δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπλοκή στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο. Και μπορώ να σας πω ότι αυτές οι σχέσεις που έχει αναπτύξει πλέον στη (κάνει διακοπή η σύνδεση)… κάνουν αντιληπτό στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, κέντρο σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ αλλά δεν παύει ποτέ η Ελλάδα να είναι ένα μέρος αυτό που λέμε Ανατολή. Η καθ ημάς Ανατολή».

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

«Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές σε εσάς και σε όλη την Ελληνική Ομογένεια. Η Παναγία να βρίσκεται κοντά σε όλους τους Έλληνες και στις οικογένειές τους και να μπορέσουμε από τη φιλία με τον Αιγυπτιακό λαό, που εσείς χτίζετε, ο Ελληνισμός να τον συνεχίσουμε για να αποδώσει καρπούς για όλο τον Ελληνικό λαό».

Αρέσει σε %d bloggers: