Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τέλεσε τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιου, στο ναό του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου.

Ο νέος μητροπολίτης στο λόγο του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς του και στη μητέρα του που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ιερατική του πορεία. «Χωρίς την ευλογία της μητέρας δεν κάνεις προκοπή», είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Επίσης αναφέρθηκε ονομαστικά σε έναν προς έναν, λαικούς και κληρικούς που τον συντροφευσαν στην πορεία προς την αρχιεροσύνη.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο του που καλείται να διαχειριστεί ο νέος ιεράρχη στην Αφρική και τον συμβούλευσε να σκέφτεται πάντα στις δύσκολες στιγμές ότι έχει την ευλογία του Θεού.

Του συνέστησε δε υπομονή.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και στη χειροτονία του νέου ιεράρχη ήρθαν πολλοί μητροπολίτες.

 

 

Ανάμεσα σε αυτούς  ήταν και o Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Μαντινείας και Κυνουρίας κ. ΑλέξανδροςΠατρών κ. Χρυσόστομος, ο Κίτρους κ. ΓεώργιοςΑιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, o Κινσάσα κ. Νικηφόρος, o Eπίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, ο Αξώμης κ. Δανιήλ, ο Άκκρας κ. Νάρκισσος, ο Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος.

Αμέσως μετά ακολούθησαν κεράσματα στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εκεί ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου προσέφερε στον νέο ιεράρχη τα δώρα του.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η πρώτη ποιμαντορική του ράβδος, όταν ανέλαβε το πηδάλιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

“Άξιος” φώναξε για άλλη μια φορά τόσο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, όσο και όλοι όσοι παραβρέθηκαν στη χειροτονία του νέου ιεράρχη.

Το “Νέο Φως”, η εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, απέσοασε αμέσως μετά τη χειροτονία, την πρώτη δήλωση του νέου ιεράρχη. Ο κ. Θεοδόσιος μιλά με συγκίνηση για τη χειροτονία του που έγινε στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου και για τα καθήκοντά του.

Τόσο στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία όσο και στη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιου ήταν παρών ο πρέσβης της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Κάιρο, κ. Παρίσης Κανούτος.

Στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη ήταν παρών και ο Πρόεδρος τη Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής.

Συγκεκριμένα, ήταν παρόν ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης και της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου.

Ελληνική Κοινότητα Καΐρου κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Κανάγκας τροφοδοτούσε με συνεχή ροή όλους τους λογαριασμούς στα socia mediafacebookinstagram και twitter ) και το YouTube που διαθέτει.


 

Αρέσει σε %d bloggers: