ΑΣΤΕΚ. Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Καΐρου. Μια σχολή πρότυπο από την οποία αποφοίτησαν εκατοντάδες καταξιωμένα – πλέον – στελέχη και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου σε όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Σχεδόν 34 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, οι σπουδαστές της ξακουστής σχολής, επέστρεψαν στο Κάιρο. Οι αναμνήσεις πολλές. Από τα ανέμελα χρόνια των σπουδών στη φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου. Από τα χρόνια που από το μπαλκόνι του Σπετσεροπούλειου έβλεπαν καθημερινά τη Σχολή τους. Εκεί που στεγάζεται σήμερα το Capital Hospital.

Tην ξενάγηση στο χώρο ανέλαβε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

Ο κ. Βασίλης Φραγκουλάκης, μας εξηγεί γιατί επέστρεψε μαζί με τους παλιούς συμμαθητές του στο Κάιρο. «Μαζί με μια ομάδα αποφοίτων του 1984 και του 1985 αποφασίσαμε μετά από 34 χρόνια να επισκεφθούμε ξανά τη σχολή μας, την Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων εδώ στο Κάιρο και είναι μεγάλη η συγκίνηση, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε το συναίσθημα που νοιώθουμε αυτή τη στιγμή, που βρισκόμαστε στα μέρη αυτά που ζήσαμε σε μικρή ηλικία, λιγότεροι ώριμοι από ότι είμαστε τώρα, πιο ξένοιαστοι, μια εποχή διαφορετική. Και ξαφνικά έρχονται όλες αυτές οι εικόνες μπροστά μας, μετά από τόσα χρόνια. Μεγάλη η συγκίνηση αλλά και η ευχαρίστηση γιατί βλέπουμε ότι παρότι υπάρχουν οι δυσκολίες του Ελληνισμού, υπάρχουν άτομα εδώ στην Ελληνική Κοινότητα που συνεχίσουν το έργο, βελτιώνουν και νοιώθουμε και εμείς υπερήφανοι που βλέπουμε ότι το κτήριο του οικοτροφείου μας και των σχολείων μας, υπάρχει βελτιώνεται και συνεχίζει τη λειτουργία του. Είναι τιμή για την Ελλάδα. Μπράβο στον Πρόεδρο. Πρόεδρε συγχαρητήρια, και σε όλους συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια».

Ο κ. Χρήστος Καβαλής, πρόέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, είπε ότι η χαρά και η συγκινηση ήταν μεγάλη και ότι στόχος της Ε.Κ.Κ είναι να διατηρεί και να κάνει ακόμη καλύτερα τα Ελληνικά κτήρια και όχι να τα κλείνει. «Ήταν μια εξαιρετική έκπληξη για μας. Το μάθαμε πριν από λίγο καιρό ότι αυτή η ομάδα των νοσταλγών και των αποφοίτων της ΑΣΤΕΚ ήρθαν για να ξαναδούν το σχολείο τους, το χώρο που έζησαν τις ωραίες στιγμές, τις δύσκολες στιγμές, τις στιγμές που είχαν ένα άγνωστο μέλλον μπροστά τους. Για να επιστρέφουν εδώ σημαίνει ότι τα συναισθήματά τους είναι πολύ καλά δεμένα με το χώρο. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα συναισθήματα για πολύ καιρό ακόμα. Θέλουμε να τους ξαναδούμε. Θέλουμε να δούμε και άλλους συμφοιτητές τους. Παίρνουμε δύναμη από αυτές τις επισκέψεις. Νομίζω ότι ο ρόλος μας, όπως πολύ σωστά είπε ο Βασίλης, είναι για να συνεχίζουμε και όχι για να κλείνουμε… Τους ευχαριστώ πολύ γιατί μας θυμήθηκαν, θυμήθηκαν την Κοινότητα, την ΑΣΤΕΚ, τους φίλους τους, τους ανθρώπους που υπάρχουν και που δεν υπάρχουν. Θα χαρούμε πάρα μα πάρα πολύ να έρθουν να μας ξαναδούν σύντομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής.

 

 

Το ταξίδι των αναμνήσεων της ΑΣΤΕΚ

Το ταξίδι των αναμνήσεων ξεκίνησε από το σημερινό πλέον νοσοκομείο, εκεί όπου μέχρι τέλη της δεκαετίας του 80 στεγαζόταν η ΑΣΤΕΚ.

Συνεχίσθηκε λίγα μέτρα πιο δίπλα, ένας φράκτης… δρόμος, στο Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα. Εκεί, ο Χρήστος Καβαλής μέσα σε είκοσι λεπτά τους μίλησε για την ιστορική εκκλησία του Σπετεροπούλειου. Λιτή, επιβλητική το τέμπλο της οποίας κρύβει ένα – άγνωστο – για του πολλούς μυστικό. Το τέμπλο της έχει φιλοτεχνήσει ο Φώτης Κόντογλου στην πρώιμη περίοδο της δημιουργίας του.  Σε αυτό το τμήμα της ξενάγησης ήταν παρών και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Αντρέας Ρούσσος.

Ο κ.Χρήστος Καβαλής μίλησε για την ιστορία του Σπετσεροπούλειου, το όραμα των μεγάλων ευεργετών που το έχτισαν για να παρέχουν υψηλό επίπεδο διαβίωσης στα παιδιά που «χτυπήθηκαν» από τη μοίρα.  Τους μίλησε όμως και για το σύγχρονο όραμα της Μεγάλης Ευεργέτιδας κ. Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη να χρηματοδοτήσει τη δεύτερη φάση της ανέγερσης του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και για το τιτάνιο έργο της Ε.Κ.Κ να «θωρακίσει» με ένα σύγχρονο αποστραγγιστικό δίκτυο το ναό από την ανερχόμενη υγρασία.

Το «κουβάρι των αναμνήσεων» άρχισε να «ξετυλίγεται» στους διαδρόμους της Αχιλλοπουλείου Σχολής. Οι φωτογραφίες και τα πειράγματα έξω από τη επιβλητική σιδερένια πόρτα της Αχιλλοπουλείου, έδιναν και έπαιρναν. Συναισθήματα έντονα.

Δάκρυα χαράς, φορτωμένα από αναμνήσεις της χρυσής εποχής της νιότης. Το ταξίδι των αναμνήσεων συνεχίστηκε στον τρίτο όροφο του Σπετσεροπούλειου. Στον ξενώνα που φιλοξενούνταν οι σπουδαστές, ορισμένοι εντόπισαν τα παλιά δωμάτιά τους, τότε που ξενυχτούσαν και καρδιοχτυπούσαν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι αναμνήσεις στην Ελληνική Στέγη

Η ξενάγησή τους συνεχίσθηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και κατέληξε στο ισόγειο εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Ελληνική Στέγη. Εκεί όπου έκαναν την πρακτική τους οι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Καΐρου.

Το ντεκόρ διαφορετικό καθώς η Στέγη λειτουργεί πλέον σαν εστιατόριο. Ο χώρος της κουζίνας διαφορετικά εξοπλισμένος αλλά στο ίδιο πάντα σημείο.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με ένα γευστικό γεύμα και ξενάγηση στις γειτονιές της Ηλιούπολης. Οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΚ ανανέωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα το ραντεβού τους στο Κάιρο.

 

  • Οι φωτογραφίες είναι από την ομάδα στο facebook: ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙΡΟΥ.