Το αστέρι της Βηθλέεμ ρίχνει άπλετο φως στις καρδιές όλων όσων εργάζονται για την Ορθοδοξία στην Αφρική, αναφέρει, μεταξύ άλλων στο συγκινητικό μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Και τονίζει ότι εμπνέει «αμέτρητες ψυχές ανεξάρτητα από την ηλικία και την καταγωγή, να διδάξουν ή να διδαχθούν το Ευαγγέλιο του Κυρίου. Είναι όλοι αυτοί που συνδράμουν στο λειτουργικό πνευματικό, κοινωνικό εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό του έργο του Πατριαρχείου μας και που το δέχονται χιλιάδες ψυχές κάθε μέρα. Προσφέρουν τις γνώσεις και τον κόπο τους για να γεννηθεί ο Χριστός στις ψυχές και άλλων ανθρώπων και η εργασία τους λαμβάνει πλούσιες τις ευλογίες από το Θείο Βρέφος».

Το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τα Χριστούγεννα

Θεόδωρος Β’ Ελέω Θεού Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Πάσης Γης Αιγύπτου και Πάσης Αφρικής παντί τω πληρώματι του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας χάρις και έλεος και ειρήνη παρά του εν Βηθλεεμ γεννηθέντος Κυρίου και Θεού και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού.

Χριστούγεννα!

Δεν είναι μια λαμπρή σελίδα της ανθρωπότητας από το παρελθόν, ούτε μια όμορφη γιορτή που καλλωπίζει το παρόν, αλλά γεγονός που σκοπεύει την αιωνιότητα, εκεί που είναι ενταγμένη και η ζωή μας, αυτή που προσπαθεί να βρει τρόπους να βελτιωθεί και λόγους να δικαιωθεί.

Το ότι είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα τα όσα συνέβησαν πριν από δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια στην Αγία Γη φαίνεται από τις δυνατότητες που προσφέρουν και τις ευκαιρίες που χαρίζουν. Συναντήθηκαν εκεί και τότε η γη και ο ουρανός, οι άγγελοι και ο ύμνος, το αστέρι και Εκείνος. Τότε ανταμώθηκε ο Θεός με τον άνθρωπο, ως Θεάνθρωπος, όχι της κρίσης αλλά της καταλλαγής όχι της ιστορίας, αλλά της σωτηρίας όχι της απόρριψης, αλλά της συμφιλίωσης.

Μπροστά στη φάτνη  του Χριστού τα πάντα αλλάζουν. Οι ισχυροί γίνονται αδύνατοι, οι πλούσιοι φτωχοί, οι σοφοί αμαθείς. Οι πάντες πλέον καταλαβαίνουν την μικρότητά τους, την ατέλειά τους και την εύθραυστη – στην ουσία – δύναμή τους. Αφού ο ίδιος ο Χριστός κατεβαίνει τόσο και γίνεται ένα με όλους μας, τότε οι τίτλοι χάνουν την αξία τους, οι θέσεις την δόξα τους και τα αξιώματα την ισχύ τους.

Τούτη τη συνάντηση τη βιώνει και η Αφρικανική Ήπειρος όχι μόνο στις 25 Δεκεμβρίου κάθε έτους, αλλά κάθε λεπτό και στιγμή. Η πιο μικρή γωνιά της μεταβάλλεται σε ταπεινό σπήλαιο Γέννας Χριστού και κάθε ιεραπόστολος γίνεται ταπεινός διακονητής του και γνήσιος εκφραστής του μηνύματος που εκπέμπει, αυτό της ειρήνης και συνεργασία Θεού και ανθρώπων και εκείνων μεταξύ τους σε μια οικογένεια στην Εκκλησία Του.  

Το αστέρι του ουρανού εκείνης της βραδιάς έρχεται και ρίχνει άπλετο φως στις καρδιές όλων όσων εργάζονται νυχθημερόν στον αγρό της Ορθοδοξίας – εδώ στην Αφρική μας –και εμπνέει αμέτρητες ψυχές ανεξάρτητα από την ηλικία και την καταγωγή, να διδάξουν ή να διδαχθούν το Ευαγγέλιο του Κυρίου. Είναι όλοι αυτοί που συνδράμουν στο λειτουργικό πνευματικό, κοινωνικό εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό του έργο του Πατριαρχείου μας και που το δέχονται χιλιάδες ψυχές κάθε μέρα. Προσφέρουν τις γνώσεις και τον κόπο τους για να γεννηθεί ο Χριστός στις ψυχές και άλλων ανθρώπων και η εργασία τους λαμβάνει πλούσιες τις ευλογίες από το Θείο Βρέφος.

Η χαρά όσων βιώνουμε, για μια ακόμη φορά, σαν να είναι σήμερα, είναι έκδηλη στις καρδιές όλων μας. Από την προσωπική μου – ως Προκαθήμενου του Αποστολικού Θρόνου του Ευαγγελιστού Μάρκου – μέχρι καθενός από τους συνεργάτες μου, των Κληρικών παντός βαθμού και των Λαϊκών κάθε θέσης. Ιδιαίτερα ευλογούμε και ευχαριστούμε τις τοπικές Κρατικές Αρχές που εγκρίνουν, που βοηθούν και που χαίρονται για τα όσα προσφέρουμε στους κατοίκους της όμορφης αυτής γειτονιάς του πλανήτη μας.

Πιστεύουμε και χαρίζουμε Χριστό που ανταμώνει όσους Τον επιθυμούν, που ενδυναμώνει όσους Τον ακολουθούν, που αποκαλύπτεται σε όσους Τον πιστεύουν. Για το Πατριαρχείο μας τα Χριστούγεννα δεν είναι μια ιερή ανάμνηση, μια ώρα τυπικών ευχών, μια ευκαιρία απλού στοχασμού. Είναι γεγονός με διάρκεια, με ζωντάνια, με διδάγματα. Έχει τη θέληση, διαθέτει τις αποδείξεις, διατηρεί τα δικαιώματα να συνεχίσει να μεταβάλει κάθε Ιεραποστολική πρωτοβουλία σε Γέννα Χριστού, κάθε τόπο σε Βηθλέεμ και καρδιά σε σπήλαιο.

Θεόδωρος Β’ Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

Εν τη Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, Χριστούγεννα 2018.

Αρέσει σε %d bloggers: