Μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης Χριστιανών και Μουσουλμάνων έστειλε για άλλη μια φορά, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος Β΄. «Είμαστε μια οικογένεια κάτω από τον ίδιο ουρανό», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στη Θεία Λειτουργία το πρωί των Χριστουγέννων που τελέσθηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου, στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Χαμζάουι.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε στις δύο μονοθεϊστικές θρησκείες που συμβιώνουν στη χώρα του Νείλου για περισσότερα από 2.500 χρόνια ειρηνικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό, η ευχαριστία στο Θεό. «Εάν διαβάσουμε τα ιερά μας βιβλία θα δούμε πόσες φορές αναφέρεται η λέξη Αίγυπτος. Γιατί είναι μια ευλογημένη χώρα», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.


«Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπροσώπους της πολιτείας. Υψώνω τα χέρια μου και παρακαλώ το Θεό μας υπέρ του Προέδρου Σίσι, ξέρω τον αγώνα του τον μεγάλο, ξέρω ότι ονειρεύεται μια δυνατή Αίγυπτο, γιατί είναι η πόρτα της Αφρικής. Όλοι οι λαοί θαυμάζουν την ιστορία και τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη μεγάλη χώρα της Αιγύπτου. Απέναντί μας η Ελλάδα μας, η Κύπρος μας για να είναι η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης. Σήμερα ο Χριστιανικός κόσμος γιορτάζει τα Χριστούγεννα, όμως ήρθατε κοντά μας για να μας δώσετε τις ευχές σας. Γιατί είμαστε μια οικογένεια κάτω από τον ίδιο ουρανό. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο ειρήνη.

Σε όλα τα συνέδρια τονίζω ότι η συνάντηση Χριστιανών και Μουσουλμάνων είναι μια αγκαλιά για το καλό του κόσμου. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας στην Εκκλησία μας. Σας ευχαριστούμε που ζούμε πάνω από 2500 χρόνια αδέλφια».

Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος, πλαισιούμενος από τον μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο και τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ.Θεόδωρο καθώς και από πολλούς ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Παρών στη Θεια Λειτουργία ήταν ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου κ. Housam Zaatar, ο Κυβερνήτης του Καΐρου και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού κ. Khalid Abel El Aal, ο Αντικυβερνήτης του Καΐρου κ. Ibrahim abed El Hady, ο  Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ashraf Housny, ο  Εκπρόσωπος του υπουργείου Θρησκευμάτων Dr. Tarek Abed El Wahab και ο εκπρόσωπος του  Πανεπιστημίου του AL Azhar Dr. Mouhamad Al Ameer

Το παρόν τους έδωσε η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Κοινότητας των Αραβοφώνων κ. Fareed Khoury όπως επίσης και το προεδρείο της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας των Αραβόφωνων.

Το δυναμικό παρόν τους έδωσαν για άλλη μια φορά και οι Πρόσκοποι του Καΐρου.

Αρέσει σε %d bloggers: