Επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πραγματοποίησε ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου κ. Θεόδωρος.

Τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας υποδέχθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων που τέλεσε στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Στη συνάντηση ήταν παρούσα η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Ελίνα Κυριακοπούλου και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος,

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας υποδέχθηκε τον Κόπτη Πατριάρχη, στην αίθουσα του θρόνου. «Δεν είστε μόνο ο Προκαθήμενος των Κοπτών. Είστε ο αδελφός μου, είστε ο φίλος μου», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσφατο ταξίδι του στα βάθη της Αφρικής και στη Σιέρα Λεόνε όπου βρίσκεται η φτωχότερη γειτονιά του κόσμου. Μίλησε για το πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου αλλά και για τις εικόνες που αντίκρισε με 5000 παιδιά ακρωτηριασμένα.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μίλησε και για τις επιθέσεις που γίνονται σε κοπτικές εκκλησίες και είπε απευθυνόμενος στον Κόπτη Πατριάρχη: «Κλαίνε τα μάτια μου όταν βλέπω τα παιδιά σας να τα σκοτώνουν…. Και  στα παγκόσμια συνέδρια η φωνή μου γίνεται δυνατή και σκληρή γιατί αυτή είναι αδικία. Θέλω να αισθάνεστε πως είμαι κοντά σας».

Ο Προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας από την πλευρά του είπε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι χαίρεται όταν τον βλέπει. «Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε το ίδιο όνομα και την ίδια θέση», του είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με ιδιαίτερη χαρά μαθαίνει για το ευρύ ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική. Έδωσε επίσης στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τα συγχαρητήριά του για τους καινούργιους επισκόπους που εξέλεξε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. «Τα Χριστούγεννα μας στέλνουν  το μήνυμα να διακονούμε τις φτωχές χώρες, τις ξεχασμένες και  τα παιδιά. Και κάθε φορά που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα σκεφτόμαστε αυτά τα παιδιά σε όλο τον κόσμο μας που μας έχουν ανάγκη. Ο Χριστός πάντα ενδιαφερόταν για τα παιδιά».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, έδωσε στον Κόπτη Πατριάρχη ένα καντήλι, που έφερε από την Ελλάδα, προσφορά για τον καινούργιο καθεδρικό ναό. «..Και όταν ανάβει το καντήλι, θα λάμπει η αγάπη μεταξύ μας», του είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας,  μια φάτνη που δημιούργησαν παιδιά και ένα σταυρό.

Αρέσει σε %d bloggers: