Την ελληνική ιθαγένεια πήραν ο 50χρονος Ελ Χαΐμι Εμάντ, ο 46χρονος Ιμπραχίμ Μούσσα Μαχμούντ και ο 35χρονος Τζέκα Γκάνι. Οι τρεις ψαράδες εκ των οποίων οι δυο κατάγονται από την Αίγυπτο και ο τρίτος απο την Αλβανία, πήγαν στις 2 Ιανουαρίου 2019 στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τους προσκάλεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μαζί με τις οικογένειές τους, έφτασαν στην Ηρώδου Αττικού και κρατώντας στα χέρια ανθοδέσμες, έφτασαν λίγο πριν τις 11:30 και έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τους περίμενε μαζι με τον Αλέξη Χαρίτση και την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Μαζί με τους ψαράδες, στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο πρόεδρος των Αλιέων Νέας Μάκρης κ. Γιάννης Αθηναίος.

Για τους τρεις μετανάστες ψαράδες, οι οποίοι μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους πήραν τις βάρκες τους και έσωσαν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων στο Μάτι κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε εντολή στην Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας να προχωρήσει ταχύτερα τις απαραίτητες διαδικασίες και ακολούθως συνέταξε την προβλεπόμενη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική πολιτογράφησή τους, επειδή, όπως προβλέπει ο νόμος, προσέφεραν στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στους ψαράδες ανέφερε:
«Τα μορφώματα του λαϊκισμού που επιχειρούν να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι εκείνα που βρίσκονται απέναντι σε αυτή την τόσο αναγκαία για την Ευρώπη νοοτροπία που είναι δική σας νοοτροπία. Μέσα από το δικό σας παράδειγμα και την απονομή ιθαγένειας, στέλνουμε μηνύματα τα οποία είναι τόσο αναγκαία σήμερα. Αυτό το οποίο κάνατε δείχνει ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός δεν είναι θέμα ιθαγένειας. Είστε πλέον και ευρωπαίοι πολίτες και ως τέτοιοι, μπορείτε να διδάξετε σε όσους εταίρους μας, δεν αντιλαμβάνονται τις αξίες της Ευρώπης, να κάνουν το χρέος του. Γιατί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίχθηκε στην αλληλεγγύη».

Αρέσει σε %d bloggers: