Η αποκατάσταση του ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, είναι αδιαμφισβήτητα έργο πνοής για την Ελληνική Κοινότητα Καϊρου.

Η υγρασία ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί καθώς είχαν «φουσκώσει» οι κολώνες με αποτέλεσμα οι ρηγματώσεις να ήταν εμφανείς ακόμη και με «γυμνό μάτι».

Η υγρασία από το υπέδαφος που προερχόταν από το Νείλο, είχε διαπεράσει το σοβά και το μπετόν με αποτέλεσμα να διαβρωθεί και ο μεταλλικός οπλισμός.

Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι τα θεμέλια του ναού, δεν είχαν στεγανοποιηθεί, με αποτέλεσμα η υγρασία του εδάφους να διαποτίζει το σκυρόδεμα. Τι σήμαινε αυτό πρακτικά; Ότι ο μεταλλικός οπλισμός που είχαν οι κολώνες είχαν μετατραπεί σε καλό αγωγό για τα ηλεκτρολυτικά ρεύματα, τα οποία και τον είχαν διαβρώσει.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ήδη με την ενίσχυση με εσωτερικά μεταλλικά δοκάρια σε όλες τις κολώνες του ναού και την απομάκρυνση των φθαρμένων τμημάτων.

Η πρώτη φάση των έργων έγινε με δαπάνες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και αφορούσε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αποστραγγιστικού δικτύου που διοχετεύει τα υπόγεια ύδατα από το Νείλο.

Επίσης, μονώθηκαν τα θεμέλια για την υγρασία και παράλληλα κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο αποχέτευσης των λυμάτων.

Η δεύτερη που ξεκίνησε μέσα στο φθινόπωρο του 2018 αφορά – μεταξύ άλλων – στην αποκατάσταση του εσωτερικού και του εξωτερικού του ναού, των επιχρισμάτων, την επισκευή των ραγισμένων κιόνων, τη συντήρηση των εικόνων και των ιερών κειμηλίων. Τις δαπάνες για τη δεύτερη φάση του έργου έχει αναλάβει η οραματίστρια και μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

Αρέσει σε %d bloggers: