Όλοι οι επιφανείς Αιγυπτιώτες έδωσαν το παρόν τους στην κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στο εντευκτήριο του Συνδέσμου. Το πρόβλημα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) αλλά και η συσπείρωση των Αιγυπτιωτών όλου του κόσμου προκειμένου να διατηρήσουν την ιστορία τους και να χαράξουν εξίσου λαμπρό μέλλον ήταν το σημείο που έθιξαν όλοι οι ομιλητές.

Το παρόν του έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος παρέλαβε την τιμητική διάκριση που απένειμε ο Σύνδεσμος στην Ε.Κ.Κ για το γεγονός ότι είναι αρωγός στο έργο του. Την τιμητική διάκριση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη. Επίσης, στην κοπή της βασιλόπιτας παραβρέθηκε, εκτός από τον κ. Καβαλή  και η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, όλο το Δ.Σ του ΣΑΕ, καθώς και πρόεδροι των Αιγυπτιώτικων σωματείων. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο οποίος δίνει πάντα το παρόν του στις εκδηλώσεις του ΣΑΕ.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Γουινέας μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ για το Νέο Έτος.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να θέτουμε στόχους και να προχωρούμε μπροστά στη ζωή μας. «Αυτούς τους στόχους έθεσαν οι πρόγονοί μας και μεγαλούργησαν, όταν ήρθαν στην Αίγυπτο. Και αυτό το έργο το μετέφεραν και στην πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Γουινέας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, στον χαιρετισμό του είπε ότι μεταφέρει το μήνυμα όλων των μελών της Διαχειριστικής Επιτροπής. Αναφέρθηκε επίσης και στην κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση.

Σε ό,τι αφορά το Σύνδεσμο, είπε ότι η Ε.Κ.Κ στέκεται αρωγός στο έργο του ΣΑΕ. «Θέλω να προσθέσω τη φωνή μου  στη φωνή του Επίτιμου Προέδρου του Φίλιππα  Κοσσένα, ότι στην εποχή μας δεν περισσεύει κανείς. Λιγοστεύουμε δυστυχώς και δεν αυξάνουμε… Η δύναμη είναι στην ένωσή μας και νομίζω ότι βλέπουμε και από την ατυχία που είχε ο ΕΝΟΑ και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε παντού, ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας να έχετε μια εξαιρετική χρονιά. Να έχετε υγεία, να έχετε ευτυχία και νομίζω ότι το πνεύμα που έχετε μεταξύ όλων να συνεχιστεί για πολλά πολλά χρόνια και να γιορτάσουμε όχι μόνο τα 100 χρόνια του συνδέσμου αλλά να βρεθεί και ο τρόπος για να συνεχίσουμε για τα 150. Χρόνια σας πολλά», είπε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κώστας Μιχαηλίδης έκανε έναν μικρό απολογισμό των δράσεων του Συνδέσμου για τα 85 χρόνια δράσης του. Μίλησε για το περασμένο έτος 2018, λέγοντας ότι ήταν ένα γεμάτο και σημαδιακό έτος καθώς συμπληρώθηκαν 85 χρόνια αδιάκοπης δράσης. Αναφέρθηκε όμως και στο κοινωνικό έργο  που επιτελεί ο ΣΑΕ, καθώς προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται παρέχοντάς – μεταξύ άλλων –  τους επιδόματα και γεύματα αγάπης.

 «Κάθε χρόνος που περνάει μας κάνει να νοιώθουμε ότι έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη ώστε να διασφαλίσουμε την ιστορία του συνδέσμου. Δυστυχώς ο χρόνος που πέρασε άφησε το στίγμα του στον ΕΝΟΑ. Είμαστε στο πλευρό του και φιλοξενούμε τη γραμματεία του στο εντευκτήριό μας. Ο Σύνδεσμός μας είναι έτοιμος να βοηθήσει το κάθε Αιγυπτιώτικο Σωματείο και αυτό γίνεται μέσω της δικής σας συμβολής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις στους εξής:

Στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο.

Στον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή, και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στον Πρόεδρο της ΕΚΑ και τα μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής.

Στον κ. Γιώργο Σφέτσιο, Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών.

Στον κ. Παναγιώτη Σαραγά, Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ και Πορτ Τεουφίκ και του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου.

Στον κ. Βασίλη Βαγή, Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Αφερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας.

Στον κ. Αντώνη Φωκά, Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου Ισμαιλιωτών Αιγύπτου.

Στον κ. Πλάτωνα Αγγελίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αποδήμων Αιγύπτου.

Στον κ. Χαράλαμπο Χαλκιαδάκη, Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Περιφέρειας Καΐρου.

*To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 21 Ιανουαρίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: