Εν συνεχεία της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και την Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-ΑSEAN (21 Ιανουαρίου 2019), ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ συμμετείχε, επίσης, στην Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης (22 Ιανουαρίου 2019) που αφορούσε στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση, με στόχο την ανάπτυξη των Αφρικανικών κρατών, θέμα που συνδέεται και με τις από εκεί προερχόμενες μεταναστευτικές ροές.

Στην παρέμβασή του στην ως άνω Σύνοδο, την μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στα κεντρικά της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες με συμμετοχή 80 Υπουργών και Υφυπουργών Εξωτερικών, ο κ. Κουίκ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Ελλάδα στα Αφρικανικά κράτη, είτε τα βόρεια που βρέχονται από τη Μεσόγειο, είτε τις Υποσαχαρικής Αφρικής, είναι πολύ ψηλά στην εκτίμηση των λαών τους. Βλέπετε, εμείς δεν ήμασταν ποτέ αποικιοκράτες τους.

Όπου και να εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες από τις αρχές του περασμένου αιώνα, πήγαν για να δουλέψουν, για να φτιάξουν το δικό τους αύριο, με αγάπη και εκτίμηση για τον κάθε τοπικό γείτονά τους.

Με την ανεκτίμητη βοήθεια και της Ελληνικής Ομογένειας, η Ελλάδα, τα δύο τελευταία χρόνια, έχει αναβαθμίσει σε υψηλό επίπεδο τις πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με πολλά κράτη της αφρικανικής ηπείρου, γεγονός που έχει εκτιμηθεί δεόντως από την πλευρά τους.

Εμείς είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντική δική τους πύλη για τις σχέσεις τους με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της, έχει όλα τα κράτη – μέλη της στην παγκόσμια οικογένεια του ΟΗΕ, χωρίς να ξεχνάμε και τη συμμετοχή των περισσοτέρων στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, που σαφώς θα πρέπει να μας αφορά για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται τώρα να εκθέσω.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εξ ορισμού θέλει να συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση. Γι’ αυτό και συγχαίρουμε και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, γι’ αυτήν την Υπουργική Σύνοδο, ως συνέχεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Α.Ε. που έγινε τον Νοέμβριο του 2017 στο Αμπιτζάν.

Η Ελλάδα συνυπογράφει στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει δράσεις που θα έχουν ως βασικό πυλώνα τους νέους της Αφρικανικής ηπείρου, στοχεύοντας σε θέσεις εργασίας, στη μόρφωσή τους και στην εναρμόνισή τους με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Κρατώντας τους νέους και τις οικογένειές τους στο τόπο τους, βοηθάμε πολύ σημαντικά και στην από εκεί μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Δεν ξεχνώ να συμπεριλάβω και την αναγκαιότητα να ανακτήσουν τη θέση που τους αξίζει, και στο εργασιακό και στο κοινωνικό και στο μορφωτικό επίπεδο, οι γυναίκες της Αφρικής.

Τέλος, είμαι σε θέση να αναγγείλω ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές στην Αφρικανική ήπειρο και κυρίως στα κράτη που αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, γιατί ανεξάρτητα αν αυτό βοηθάει στην εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας, συμβάλλει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας με τοπικό προσωπικό, όπως σας έλεγα προηγουμένως».

Αρέσει σε %d bloggers: