Όλοι ήταν εκεί,στην αίθουσα εκδηλώσεων, το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, για να ευχηθούν χρόνια πολλά, να ανταμώσουν, να δώσουν το σύνθημα ενότητας τη νέα χρονιά. Η εκδήλωση συγκινητική. Τα μέλη των παροικιακών, σωματείων κόβοντας την βασιλόπιτά τους, είχαν τα χέρια ενωμένα. Τις ευχές έδινε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, μεταφέροντας την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου  Β’. Αλλά και οι διπλωματικές αρχές του Καΐρου ήταν όλες εκεί. Ο Πρέσβης κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής. Και μετά όλοι μαζί παρακάθισαν στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, όπου, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, έθεσαν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.

Το κάθε σωματείο προσέφερε χρήματα στους τυχερούς που ήταν όσοι και τα σωματεία, οι οποίοι αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση.  Η Ε.Κ.Κ προσέφερε στον τυχερό μία χρυσή λίρα. Στις ομιλίες τους όλοι οι πρόεδροι των σωματείων αλλά και των φορέων έστειλαν μήνυμα ενότητας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που παρακάθισαν στην κοινή «τράπεζα» της Ε.Κ.Κ, μετά από πρόταση του προέδρου της κ. Χρήστου Καβαλή.

Τα σωματεία που έκοψαν τη βασιλόπιτά τους κατά σειρά της χρονολογίας ίδρυσής τους:

Επιτροπή Καΐρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας (έτος ίδρυσης 1873), Ελληνικό Κέντρο Καΐρου (1893), Χιακή Αδελφότητα ο «Όμηρος» (1894), Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου (1903), Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (1904), Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου (1905), Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου  (1913), Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου (1923), «Μαρία η Αιγυπτία» (1932), Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (1932), Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως (1943), ΠΑΟΚ (1974), ΣΕΝΕΚ (2001). Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ως οικοδεσπότης, για να τιμήσει τα υπόλοιπα σωματεία έκοψε τελευταία την Βασιλόπιτά της.

Το μήνυμα του Προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή διάβασε ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν. Ενωμένα έκοψαν τη βασιλόπιτα και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποικ. Ανδρέας Γιόσρι, κ. Ανδρέας Ρούσσος, κ. Λεωνίδας Φοντριέ και κ. Στέλιος Χαλκιάς.

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων

Ανδρέας Μαυρομάτης –  Πρόεδρος της Επιτροπής Καΐρου της Κυπριακής εν’ Αιγύπτω Αδελφότητας

 «Χρόνια Πολλά. Να είναι μια καλή χρονιά για όλους με υγεία. Σήμερα, έχουμε μαζευτεί εδώ, πραγματικά δεν μας χωράει το θέατρο του σχολείου. Για μένα είναι ένας εκπληκτικός χώρος του Ελληνισμού στο Κάιρο. Έχουμε μεγαλώσει σε αυτό το σχολείο. Το νοιώθουμε όσο κανείς άλλος. Έρχονται μερικοί και φεύγουν αλλά εμείς είμαστε από μικροί εδώ και συνεχίζουμε. Είμαστε λίγοι, αλλά έχουμε αρκετά σωματεία. Εύχομαι κάθε καλό και χρόνια πολλά και ότι ποθεί ο καθένας».

Νικόλας Βαδής- Πρόεδρος  Ελληνικού Κέντρου Καΐρου

«Χαίρομαι που είμαστε σήμερα όλοι μαζί εδώ. Πραγματικά ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία του Προέδρου και του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου να μας καλέσει σήμερα, διότι η παροικία, είναι η Κοινότητα και τα Σωματεία. Όλοι μαζί, ένα χέρι θα πρέπει να δουλέψουμε για το καλό της παροικίας. Έχει πολλά να αντιμετωπίσει η παροικία και αν είμαστε ενωμένοι θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Είμαστε λίγοι αλλά είμαστε δυνατοί και θα αφήσουμε τα σωματεία μας όπως τα παραλάβαμε. Ευχαριστώ».

Λάμπρος Μπενοβίας – Πρόεδρος Χιακής Αδελφότητας ο «Όμηρος»

 «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας καλέσατε σε αυτή την κορυφαία συνάντηση. Να τονίσουμε ότι και η Χιακή Αδελφότητα έχει ως αρχή την ενότητα, την πραγματική ενότητα και μια παροικία που θέλει να προχωρά με επιτυχία προς ευημερία όλων μας. Μέσα στα πλαίσια που χαράσσεται ότι είναι ηθικό, αληθινό και σωστό».

Γιώργος Καλλίδης – Πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου

«Σήμερα χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαστε όλοι εδώ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Θα ήθελα να ευχηθώ προσωπικά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου για όλους εμάς, για όλους εσάς ένα ευτυχισμένο νέο έτος, με ευημερία, οικογενειακή ευτυχία. Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για τη σημερινή διοργάνωση της κοπής της πίτας και επιτρέψτε μου να στείλω τα χαιρετίσματα και τις ευχές μου στους ξενιτεμένους Ηπειρώτες και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού και στη Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας».

Βίλλυ Πολίτη Ζουέ – Ταμίας Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου

«Η Φιλόπτωχος ιδρύθηκε το 1905 μετά από παρότρυνση της κόρης του τότε Γενικού Προξένου Νικολάου Γεννάδη. Ήθελε να συστήσει ένα γυναικείο φιλανθρωπικό σωματείο διότι τότε οι γυναίκες δεν γινόντουσαν δεκτές στην Κοινότητα. Η Κοινότητα ήταν αυστηρώς για τους άνδρες. Και μέχρι σήμερα η Φιλόπτωχος βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Χρόνια Πολλά σε όλους. Να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς  και τις ευχές της Προέδρου της Φιλοπτώχου κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου η οποία δεν κατάφερε να είναι σήμερα μαζί μας. Έχετε και τις ευχές όλων των κυριών του Δ.Σ. Σας εύχομαι  Καλή Χρονιά, δημιουργική με  υγεία σε όλους, στα μέλη του σωματείου μας, στην Κοινότητά μας και στην παροικία μας».

Ανδρέας Γιόσρι – Αρχηγός Καΐρου Συστήματος Προσκόπων Καΐρου

Ο κ. Γιόσρι στην ομιλία του έκανε απολογισμό των δράσεων των Προσκόπων για το 2018 και μίλησε για τους στόχους τους. «…Να γελάς, να αγαπάς, να μαθαίνεις, αυτός είναι ο στόχος μας, τον οποίο προσαρμόζουμε ανάλογα με τη ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθυνόμαστε. Επιδιώκουμε την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Στόχος μας οι χαρούμενοι και δραστήριοι ενήλικες οι οποίοι ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δρουν με υπευθυνότητα και δεν σταματούν να μαθαίνουν. Ένας ή καλύτερος κόσμος είναι εφικτός… Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ο Πρόεδρός της και όλα τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής μέσα από την Εφορεία Νεολαίας και την πολύ δραστήρια προϊσταμένη της κ. Σούλα Σκουφαρίδου, με τη βοήθειά των οποίων, όλες μας οι δράσεις έγιναν πραγματικότητα. Θα επιθυμούσαμε μεγαλύτερη συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων στα δρώμενα των προσκόπων».

Αντώνης Διαμαντίδης – Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Επιμελητηρίου Καΐρου σας ευχαριστούμε, να είναι έτος σχέσεων ειρηνικό. Το Ελληνικό Επιμελητήριο έχει ιδρυθεί το 1923 για να εξυπηρετεί και να υπηρετεί τους Έλληνες επιχειρηματίες ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες που μπορεί να συναντήσουν στη δουλειά τους. Να είστε πάντα καλά και ευχαριστώ που η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μας τίμησε να συνυπάρξουμε στην κοπή της βασιλόπιτας».

Ευαγγελία Θηραίου – Πρόεδρος «Μαρίας Αιγυπτίας»

 «… Ευχόμαστε σε όλους εσάς καλή και ευλογημένη χρονιά και βεβαίως από όλες τις κυριες και εμένα προσωπικά πολύ αγάπη, υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε πολύ».

Αλέκος Καζαμίας – Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής

«Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και τον Πρόεδρό της που μας κάλεσαν και είμαστε εδώ όλοι μαζί μια οικογένεια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο φίλο και αδελφό, Μιχάλη Γκρουνστέιν ο οποίος ανέλαβε σήμερα την ηγεσία της βραδιάς. Άξιος πάντα να είναι, ο οποίος μαζί με τους αγαπητούς  Κοινοτικούς, οι οποίοι κάποιοι από αυτούς είναι φίλοι και μπορούν να προσφέρουν πολλά για αυτή την παροικία…  Εκ μέρους των αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής, θέλω να σας μεταφέρω ότι ο  Σύλλογός μας και εγώ προσωπικά πάντοτε είμαστε στο πλευρό σας και όλοι προσφέρουμε για το καλό της παροικίας. Σας βλέπουμε και σας παρακολουθούμε. Το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε αυτή την παροικία και αυτό θέλουμε. Να σας ευχαριστήσω και πάλι…»

Ζαχαρίας Φούμελης – Πρόεδρος Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως

«Τις ευχές τις είπαν όλοι που προηγήθηκαν. Και εγώ με τη σειρά μου θα ευχηθώ καλή χρονιά, ευτυχές το νέο έτος  και να περάσουμε όλοι καλύτερα … Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σεβασμιώτατο και τον Πρέσβη της Ελλάδας, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, όλη την παροικία που ήρθε εδώ πέρα μαζί μας. Να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία να μαζευτούν όλα τα σωματεία μαζί. Ελπίζω για πάντα να συνεχιστεί αυτό».

Ανδρέας Ρούσσος: Πρόεδρος ΠΑΟΚ και Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΝΕΚ

«Είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου να κόψουμε όλοι μαζί την πίτα. Είμαστε λίγοι και συνεπώς είμαστε οι ίδιοι στα Δοικητικά Συμβούλια σε όλα τα Σωματεία. Κάνουμε όλοι μας, ότι μπορούμε. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα νεότερο σωματείο, είναι ένα από τα νεότερα σωματεία. Τη σκυτάλη πήραμε εμείς τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούμε να κάνουμε όσα πιο πολλά μπορούμε για να κρατήσουμε τα παιδιά σε ένα ελληνικό χώρο, με εκδρομές με προπονήσεις με αγώνες εκτός σχολείου, γιατί η έδρα μας είναι εδώ στο σχολείο. Καλή Χρονιά». Σημειώνουμε ότι ο κ. Α. Ρούσσος μίλησε και εκ μέρους του ΣΕΝΕΚ μετά από παρότρυνση του Προέδρου του ΣΕΝΕΚ κ. Α. Γιόσρι για τονίσουν την αγαστή συνεργασία των δύο σωματείων που δραστηριοποιούνται στη νεολαία.

Μιχάλης Γκρουνστέιν – Αντιπρόεδρος Ελληνική Κοινότητας Καΐρου

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν ο οποίος συντόνισε όλη την εκδήλωση αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμματίζουν τα Ελληνικά Σχολεία στην Αίγυπτο, στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου να επανασυστήσει τα Κατηχητικά. Έστειλε κλείνοντας το χαιρετισμό του και ένα ηχηρό μήνυμα: «Καλό είναι να υπάρχει κριτική, καλό είναι να υπάρχει μια αντίθετη γνώμη θα πρέπει όμως πάντα να έχουμε σεβασμό στην πλειοψηφία».

Απόσπασμα από την ομιλία του κ. Γκρουνστέιν

«Σήμερα είναι εδώ όλα τα σωματεία, θα ήταν όμως μεγάλο λάθος μου να μην απευθύνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε ανθρώπους που κάνουν ένα πολύ μεγάλο έργο στην παροικία χωρίς να είναι μέλη σωματείων ή μέλη Δ.Σ ή οτιδήποτέ άλλο. Βεβαίως δεν έχουμε σήμερα μαζί μας δύο ιστορικά σωματεία. Υπάρχει ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου, ο οποίος έχει ήδη κόψει την πίτα του. Υπάρχει το δραστήριο Ορθόδοξο Πνευματικό Πατριαρχικό Κέντρο στη Σούμπρα, το οποίο έχει ήδη επίσης κόψει την πίτα του σε μια ιδιαίτερη τελετή. Στα δύο σωματεία ευχόμαστε καλή χρονιά. Αλλά εκεί που θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή μου είναι στο πολύ μεγάλο έργο που γίνεται εδώ στο χώρο του σχολείου από εκπαιδευτικούς  οι οποιοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, από το Νηπιαγωγείο μέχρι την έκτη Δημοτικού και πιστεύω μέχρι την Τρίτη Λυκείου, για να μπορέσει να εκπαιδευτεί κατάλληλα να πάρει τα όπλα που χρειάζονται τα παιδιά της παροικίας και οι μελλοντικοί πάροικοι και στελέχη της παροικίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς… Μετά από απουσία πολλών χρόνων με την πολύτιμη βοήθεια του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου, διοργανώνεται κάθε Πέμπτη και Σάββατο το Κατηχητικό, το οποίο κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Μαθαίνει τα παιδιά μας τα Χριστιανική Θρησκεία, τα φέρνει πιο κοντά στο Χριστό και στις αρχές του Χριστιανισμού. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Χριστιανικό Έθνος σώθηκε γιατί πατρίδα και εκκλησία ήταν πάντα μαζί. Καλή χρονιά και από εμάς και από όλη την Κοινοτική Επιτροπή μαζί, με υγεία για όλο τον κόσμο. Ο θυμός και η στεναχώρια έρχονται και φεύγουν. Οι προσωπικές μας διαφορές ξεχνιούνται σιγά σιγά. Αυτές είναι από τις πολύ μεγάλες ευλογίες που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο. Ότι πάντα μένουν μόνο οι καλές οι αναμνήσεις, ενώ όλος ο πόνος όλη η κακία, όλες οι κακές στιγμές ξεχνιούνται και μένουν οι καλές οι αναμνήσεις. Αυτό μόνο μας μένει. Από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, καλή χρονιά σε όλους, αγάπη, υγεία σε όλο τον κόσμο και συνεργασία. Καλό είναι να υπάρχει κριτική, καλό είναι να υπάρχει μια αντίθετη γνώμη θα πρέπει όμως πάντα να έχουμε σεβασμό στην πλειοψηφία. Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε επίσης το Α’ και το Γ’ Μέρος του ρεπορτάζ:

Όλες οι παροικιακές οργανώσεις είπαν «ΝΑΙ» στο κάλεσμα του Χρ. Καβαλή και έκοψαν μαζί τη βασιλόπιτά τους – Α’ μέρος (Video/Photos)

«Περισσότερα μας ενώνουν, από ότι μας χωρίζει» : Μήνυμα ενότητας και από τους επισήμους στην κοινή κοπή της βασιλόπιτας – Γ’ Μέρος (Videos)

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την κοπή της βασιλόπιτας των δώδεκα παροικιακών σωματείων και της Ε.Κ.Κ

Αρέσει σε %d bloggers: