Η μεγάλη γιορτή των Αιγυπτιωτών του Καΐρου έγινε το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2019, σε ένα χώρο συμβολικό, την Αχιλλοπούλειο Σχολή.

Από την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου οι μικροί πάροικοι παίρνουν τη γνώση και τη βαριά παρακαταθήκη που τους μεταλαμπάδευσαν οι γηραιότεροι, για να συνεχίσουν το μεγαλόπνοο έργο του Ελληνισμού. Σε αυτό τον ιστορικό χώρο, όλες οι παροικιακές οργανώσεις, έκοψαν όλες μαζί, ενωμένες και μονιασμένες, την βασιλόπιτά τους, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, στους ανά τον κόσμο Αιγυπτιώτες. Η καρδιά των Αιγυπτιωτών χτύπησε στο κέντρο του Καΐρου.

Τη χείρα ενότητας έτεινε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος προσκάλεσε όλες τις παροικιακές οργανώσεις σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Και εκείνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, επιστρέφοντας, παρά τους οικογενειακούς διαπληκτισμούς στο… φυσικό τους οίκο, στο φιλόξενο σπιτικό τους, την Ε.Κ.Κ.

Posted by Ελληνική Κοινότητα Καΐρου on Thursday, January 31, 2019

Όλοι ήταν εκεί για να ευχηθούν χρόνια πολλά, να ανταμώσουν, να δώσουν το σύνθημα ενότητας τη νέα χρονιά. Η εκδήλωση συγκινητική. Τα μέλη των παροικιακών, σωματείων κόβοντας την βασιλόπιτά τους, είχαν τα χέρια ενωμένα. Τις ευχές έδινε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, μεταφέροντας την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου  Β’. Αλλά και οι διπλωματικές αρχές του Καΐρου ήταν όλες εκεί. Ο Πρέσβης κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής. Και μετά όλοι μαζί παρακάθισαν στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, όπου, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, έθεσαν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.

Το κάθε σωματείο προσέφερε χρήματα στους τυχερούς που ήταν όσοι και τα σωματεία, οι οποίοι αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση.  Η Ε.Κ.Κ προσέφερε στον τυχερό μία χρυσή λίρα. Στις ομιλίες τους όλοι οι πρόεδροι των σωματείων αλλά και των φορέων έστειλαν μήνυμα ενότητας και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που παρακάθισαν στην κοινή «τράπεζα» της Ε.Κ.Κ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, οι διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, κ. Γιώργος Ψάνης και κ. Χρήστος Παπαθανασίου, αντίστοιχα και ο κ. Χρίστος Παπαδόπουλος Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Επίσης, παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννα Καρδάση, ο επικεφαλής ΟΕΥ Καΐρου κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, ο Αντιπρόεδροςτου Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου κ. Γεώργιος Ρεκτσίνης, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γεώργιος Ζουμπουλίδης και ο πατ. Στέφανος.

Τα σωματεία που έκοψαν τη βασιλόπιτά τους κατά σειρά της χρονολογίας ίδρυσής τους:

Επιτροπή Καΐρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας (έτος ίδρυσης 1873), Ελληνικό Κέντρο Καΐρου (1893), Χιακή Αδελφότητα ο «Όμηρος» (1894), Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου (1903), Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (1904), Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου (1905), Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου  (1913), Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου (1923), «Μαρία η Αιγυπτία» (1932), Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (1932), Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως (1943), ΠΑΟΚ (1974), ΣΕΝΕΚ (2001). Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ως οικοδεσπότης, για να τιμήσει τα υπόλοιπα σωματεία έκοψε τελευταία την Βασιλόπιτά της.

Το μήνυμα του Προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή διάβασε ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν. Ενωμένα έκοψαν τη βασιλόπιτα και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποικ. Ανδρέας Γιόσρι, κ. Ανδρέας Ρούσσος, κ. Λεωνίδας Φοντριέ και κ. Στέλιος Χαλκιάς.

Χρήστος Καβαλής: Συσπείρωση και ενότητα  απέναντι στους λίγους που προσπαθούν να διασπείρουν τη διχόνοια

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής σε όλα τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να κόψουν από κοινού τη βασιλόπιτά τους. Είπε ότι ανεξαιρέτως όλα τα σωματεία μεταδίδουν ένα μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας  έναντι των λίγων που προσπαθούν να διασπείρουν την διχόνοια «λασπολογώντας  πρόσωπα και θεσμούς, μόνο και μόνο ορμώμενοι από προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα».

Ο χαιρετισμός του Χρήστου Καβαλή

Σεβασμιότατε, Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι των Σωματείων, αγαπητοί πάροικοι.

Εύχομαι σε όλους μια καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία.

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρίσκομαι μαζί σας απόψε καθώς βρίσκομαι ήδη από το μεσημέρι στην Αθήνα για μια σοβαρότατη επαγγελματική συνάντηση που ήταν αδύνατο να αναβάλω, αλλά είμαι σίγουρος πως σας αφήνω στα χέρια ενός άξιου αμφιτρύωνα του Αντιπρόεδρου της Κοινότητας κ. Μ. Γκρουνστέιν.

Αυτό που βεβαίως θα ήθελα να εκφράσω, αν και απών, είναι ένα βαθύ και από καρδιάς ευχαριστώ στους Προέδρους και τα Δ.Σ της παροικίας μας, που ανταποκρίθηκαν φέτος ΟΛΑ ανεξαιρέτως,  στην πρόσκληση της Κοινότητας για κοινή κοπή της πίτας στον Κοινοτικό αυτόν χώρο, μια ιδέα μου και προσπάθεια που άρχισε από πέρυσι, μεταδίδοντας ένα μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας  έναντι των λίγων που προσπαθούν να διασπείρουν την διχόνοια, λασπολογώντας  πρόσωπα και θεσμούς, μόνο και μόνο ορμώμενοι από προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα.

Ενωμένοι και μονιασμένοι λοιπόν ξεκινάμε την νέα χρονιά με την Ευλογία του Πατριάρχη μας δια της παρουσίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοδήμου, την στήριξη της Ελληνικής πολιτείας  δια του αγαπητού και άξιου Πρέσβη μας κ. Μ. Διάμεση αλλά και του Γενικού μας Προξένου κ. Γ. Δασκαλόπουλου και των συνεργατών τους. 

Εύχομαι αυτό το ενωτικό πνεύμα και η καλή αρχή να συνεχίσει για πάντα, έχοντας πάντα γνώμονα το κοινό καλό, αφήνοντας πίσω μας τις όποιες παλιές σελίδες και γράφοντας νέες με την συνέχεια μιας δυναμικής μελλοντικής παρουσίας μας στην δεύτερη πατρίδα μας την αγαπητή μας Αίγυπτο.

Καλή Χρονιά

Χ. Καβαλής

31.1.2019

Διαβάστε στο Β’ και Γ’ Μέρος του ρεπορτάζ:

Μήνυμα ενότητας έστειλαν οι εκπρόσωποι των Καϊρινών σωματείων κατά την κοπή της βασιλόπιτάς τους – Β’ μέρος (Photos)

«Περισσότερα μας ενώνουν, από ότι μας χωρίζει» : Μήνυμα ενότητας και από τους επισήμους στην κοινή κοπή της βασιλόπιτας – Γ’ Μέρος (Videos)

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την κοπή της βασιλόπιτας των δώδεκα παροικιακών σωματείων και της Ε.Κ.Κ

Αρέσει σε %d bloggers: