Επίσκεψη εργασίας στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης έκανε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ σήμερα το μεσημέρι.

Τον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο οποίος συνοδευόταν από τον μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής και ο Κοινοτικός Επίτροπος και αναπληρωτής της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων κ. Στέλιος Χαλκιάς.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Παρών ήταν και ο κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο πολιτικός μηχανικός ο οποίος έχει αναλάβει την αποκατάσταση του έργου.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, είδε από κοντά την αποκατάσταση των υποστυλωμάτων που είχαν αποσαθρωθεί από την υγρασία και απειλούσαν την στατικότητα του ιστορικού κοινοτικού ναού. Είδε επίσης στον περίβολο τον ειδικό χώρο όπου δημιουργούνται τα καλούπια για την αποκατάσταση των υποστυλωμάτων.

Περιηγήθηκε στο ιερό και είδε από κοντά τις εργασίες που γίνονται και έδωσε τις οδηγίες του για την αποκατάσταση των χρωμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας,  αποκάλυψε ότι μετατέθηκαν τα εγκαίνια του ναού. Συγκεκριμένα από τις αρχές Ιουνίου,  θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε το θαυμασμό του για την αποκατάσταση των εικόνων και τον τοιχογραφιών καθώς αναδείχθηκαν οι αρχικοί τους χρωματισμοί. Μίλησε όμως με τα πιο θερμά λόγια για την Ε.Κ.Κ και τον πρόεδρό της κ. Χρήστο Καβαλή, για την υλοποίηση «αυτού του θαύματος», δηλαδή την αποκατάσταση του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

“Θέλω να εκφράσω μέσα από την καρδιά μου την μεγάλη μου ευγνωμοσύνη μου στην Κοινότητά μας ιδιαιτέρως στον Πρόεδρο, τον εκλεκτό Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή, αλλά και τον Αιγυπτιώτη κ. Μιχάλη Μπίσκο, εσένα Στέλιο (είπε απευθυνόμενος στον κ. Χαλκιά) και σε όλα τα παιδιά που εργάζονται εδώ. Είναι ένα θαύμα μπήκε στην τελική τροχιά. Ένα θαύμα που λέγεται Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη, θα παρουσιαστεί στους ανθρώπους να το επισκέπτονται οι παλαιότεροι, να θυμούνται τις ωραίες ημέρες.

Και οι νεότεροι να διδάσκονται και να παίρνουν «δάδα αναμμένη» από το Νέστορα  Τσανακλή μέχρι τα χρόνια που θα έρθουν και να λένε στον κόσμο. Η Ορθοδοξία θριαμβεύει. Η Ελλάδα μας ζει και θα ζει εις τους αιώνας των αιώνων. Καλή δύναμη για αυτό το μεγάλο έργο και παρακαλώ το Θεό να μας αξιώσει το Σεπτέμβριο να ζήσουμε αυτό το μεγάλο θαύμα που λέγεται θυρανοίξια του Ελληνοπρεπούς Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αμήν».

Χρ.Καβαλής: Με χαρά υποδεχθήκαμε τον Πατριάρχη και ακούσαμε τις συμβουλές του

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, από την πλευρά του είπε ότι το έργο έχει αγγίξει όλους όσοι εργάζονται για την αποπεράτωσή του.

«Είχαμε σήμερα την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Με μεγάλη χαρά τον δεχτήκαμε, ακούσαμε τις συμβουλές του, τις παρατηρήσεις του και ιδιαίτερα τις ευχές του». ‘Όπως είπε ο κ. Καβαλής, οι πρώτες εκδηλώσεις αναμένεται να γίνουν τον Μάιο και τα θυρανοίξια τον Σεπτέμβριο.

«Έχουμε αισθανθεί πραγματικά αυτό το έργο πόσο πολύ πλησιάσει την καρδιά του πατριάρχη και των ανθρώπων που δουλεύουν, για την επιτυχία του. Την κ. Σοφιανού, την Ε.Κ.Κ τη Δ.Ε ο καθένας από τον τομέα του με τον οποίο ασχολείται».

Σημειώνεται ότι το «τιτάνιο» έργο της αποκατάστασης του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκπονούν από κοινού η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

Αρέσει σε %d bloggers: