Στις 15η Φεβρουαρίου 2019 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ.Θεόδωρο, Ηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, έφτασε στην πρωτεύουσα Μπραζαβίλ της Δημοκρατίας του Κονγκό στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα και στην τοπική Εκκλησία (15-19 Φεβρουαρίου 2019).

Στο διεθνή αερολιμένα Maya-Maya τον Μακαριώτατο υποδέχθησαν ο Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Jean Claude Gakosso, o υπουργός Πολιτισμού κ. Dieudonné Moyondo, ο  Κυβερνήτης Μπραζαβίλ, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου κ.Halem Hassan Kandit, o  Πρόξενος ε.τ. της Ελλάδος κ.Νικόλαος Περρής, ο Δήμαρχος Μπραζαβίλ, κληρικοί, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος πιστών. Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρεκάθησε σε γεύμα, το οποίο παρέθεσε το Προξενείο της Ελλάδος.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ κ.Denis Sassou Nguesso στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την χαρά του για την τρίτη κατά σειράν επίσκεψή του στην χώρα, η οποία όμως είναι η πρώτη μετά την εκλογή του πρώτου επιχωρίου Επισκόπου (2012) και την ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ σε Ιερά Μητρόπολη (2017). Ακόμη εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ.Πρόεδρο για την ολοπρόθυμη στήριξη του κράτους προς την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Ποιμενάρχη της.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της χώρας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Κονγκό,  για τον οποίο όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε οι επισκέψεις Του «αποτελούν πηγή ευλογίας, πνευματικής ευφορίας και ελπίδος σε ένα κόσμο που διέρχεται κρίση αξιών και βιώνει πολλαπλές συγκρούσεις». Ακόμη επεσήμανε ότι το έργο του Πατριαρχείου είναι έργο ειρηνοποιό, μεστό αγάπης προς κάθε άνθρωπο αδιακρίτως, που οδηγεί στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Επισκέψεις της ΑΘΜ στην Ενοριακή Κοινότητα Μπραζαβίλ και στην Πρεσβεία της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε την Ενοριακή Κοινότητα Αναστάσεως του Κυρίου Μπραζαβίλ όπου εψάλη Δοξολογία, με την παρουσία εκπροσώπων της Κυβερνήσεως, της τοπικής αυτοδιοικήσεως και των Χριστιανικών Εκκλησιών.

Αμέσως μετά  ο Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής κ. Adrian Hossie προσέφερε ζωγραφικό πίνακα του Ι.Ναού καθώς και δύο σπάνιες φωτογραφίες από τα έτη της αρχιερατικής διακονίας του Πατριάρχη  κ.Θεοδώρου κοντά στους αείμνηστους Προκατόχους του, τον Παρθένιο Γ’ και τον Πέτρου Ζ’.

Η πρώτη ημέρα της Πατριαρχικής επισκέψεως ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Δημοκρατία του Κονγκό-Μπραζαβίλ κ. Halem HassanKandit προς τιμήν της ΑΘΜ στην πρεσβευτική κατοικία.

Αρέσει σε %d bloggers: