Η Ελληνική γλώσσα και γραφή θεωρούνται παγκοσμίως η γλώσσα έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πιο μεγάλες στιγμές δημιουργίας του Αρχαίου Πολιτισμού. Δεν υπάρχει γλώσσα σήμερα που να μην έχει ελληνικές λέξεις και γι’ αυτό κάποιοι τη θεωρούν ως μητρική γλώσσα όλων των γλωσσών. Η Αγγλική γλώσσα που είναι διεθνής, χρησιμοποιεί πάνω από 50.000 λέξεις ελληνικής προέλευσης.

Γράφει ο Xρήστος Παπαθανασίου : Καθηγητής – Διευθυντής Αμπετείου

Η Ελληνική γλώσσα γέννησε επιστήμες και τέχνες. Είναι η γλώσσα με την οποία δημιουργήθηκαν και εκφράστηκαν οι πρώτοι αξιόλογοι πολιτισμοί. Ο Κικέρων, ο επιφανέστερος άνδρας της Αρχαίας Ρώμης είπε ότι «εάν οι θεοί μιλούν, τότε σίγουρα χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Ελλήνων» ενώ η Έλεν Κέλλερ, διάσημη τυφλή Αμερικανίδα συγγραφέας είπε ότι «αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού».

Τέλος θα αναφερθούμε στους δύο αγγλικούς λόγους με ελληνικές λέξεις που εκφωνήθηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό Ξενοφών Ζολώτα στην Ουάσιγκτον το 1957 και 1959 και χαρακτηρίστηκαν από το διεθνή τύπο ως «Γλωσσικός Άθλος». Η γλώσσα των λόγων ήταν αγγλική. Με την αφαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων η γλώσσα ήταν Ελληνική.

Στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου τα παιδιά διδάσκονται και στις δύο βαθμίδες, Γυμνάσιο – Λύκειο, την Αρχαία και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα. Οι φιλόλογοι καθηγητές του σχολείου μας δεν αρκούνται μόνο στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας αλλά προσπαθούν ώστε τα παιδιά να την αγαπήσουν. Και για να την αγαπήσουν πρέπει να την γνωρίσουν, να γνωρίσουν τους συγγραφής της γλώσσας. Στην Αμπέτειο υπάρχει Σχολική Βιβλιοθήκη με έναν αξιόλογο αριθμό βιβλίων της σύγχρονης λογοτεχνίας. Κάτω από την εποπτεία της φιλολόγου καθηγήτριας Νικηφόρου Ευαγγελίας γίνεται δανεισμός βιβλίων, λειτουργεί πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και σύνδεση με το μάθημα της Λογοτεχνίας με άμεση συνεργασία με τους καθηγητές ανθρωπιστικών σπουδών.

Επιπλέον, μεγάλη σημασία δίνεται στη βιωματική μάθηση της ελληνικής γλώσσας με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες όπως σχολικές γιορτές, θεατρικές παρατάσεις, κλπ. Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε σε δύο σημαντικές. Τον Απρίλιο του 2018, η Αμπέτειος συμμετέχει στην εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Κλασσικών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου και τίμησε την Ελληνική Φιλοσοφία με τη θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Τον Νοέμβριο του 2018, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου του Αλ Άλζχαρ ενισχύοντας με τη σειρά μας τη διδασκαλία των Ελληνικών στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια.

Όλοι εμείς, μαθητές και καθηγητές, αναγνωρίζουμε την ευθύνη και τη σπουδαιότητα του ρόλου μας, δηλαδή της εκμάθησης και διατήρησης της Ελληνικής γλώσσας μέσω του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αίγυπτο ως παρακαταθήκη και ως θεμέλιο για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητα του ελληνισμού.

To άρθρο του κ. Παπαθανασίου δημοσιεύθηκε στο Νέο Φως στις 11.2.19.

Αρέσει σε %d bloggers: