Περισσότεροι από επτακόσιοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί που εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν διαπιστευτεί για να καλύψουν ειδησεογραφικά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στο Σάρμ Ελ Σέιχ στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων προέρχεται από τον λεγόμενο πυρήνα των Βρυξελλών και τα αραβικά κράτη.

Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η σταθερότητα στον Αραβικό Κόσμο και στις σχέσεις με την Ε.Ε, όπως είπε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Άλ Σίσι, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη στενή συνεργασία των τριών χωρών και τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην εδραίωση των σχέσεων του Αραβικού κόσμου με τις ευρωπαϊκές χώρες.

O Aιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι θα προεδρεύσει της μεγάλης αυτής Συνάντησης Κορυφής, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ, παρουσία όλων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Τα θέματα της ημερησίας διάταξης

Στην ημερήσια διάταξη, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της Συνόδου, συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η πολυμερής διπλωματία και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Αρέσει σε %d bloggers: