Συνέχεια των Ελληνικών Παροικιών της Αιγύπτου και ειδικότερα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που έχει πολύπλευρη δραστηριότητα είναι ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Κώστας Μιχαηλίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως», μιλά για την άριστη συνεργασία που έχει με την Ε.Κ.Κ και με τον Πρόεδρό της κ. Χρήστο Καβαλή. Μιλά για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμματίζει η Συνδρομή που στέλνει η Ε.Κ.Κ στον ΣΑΕ ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους δοκιμαζόμενους Αιγυπτιώτες από την οικονομική κρίση.

Συνέντευξη: Κάτια Τσιμπλάκη

Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης μιλά για το έργο και τους στόχους που έχει θέσει ο ΣΑΕ όχι μόνο στην Πρόνοια αλλά και στη νεολαία η οποία θα συνεχίσει το έργο των Αιγυπτιωτών.

Ποιοί είναι οι τομείς που δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ποιος είναι ο σκοπός ίδρυσής του;

«O ΣΑΕ ιδρύθηκε το 1933 με σκοπό τη συσπείρωση των Αιγυπτιωτών κυρίως στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το έργο του Συνδέσμου είναι μια συνέχεια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο το οποίο υλοποιεί η Κοινότητα στην Αιγυπτιακή Πρωτεύουσα. Προσπαθούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα, όσο μπορούμε περισσότερο να βοηθήσουμε τους Έλληνες Αιγυπτιώτες, ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους για να έχουν καλύτερη ζωή. Ο Σύνδεσμός μας με τη βοήθεια της Ε.Κ.Κ και αναφέρομαι στη Συνδρομή της προς το
Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών, κάθε τρεις μήνες μπορεί και πραγματοποιεί και αυτόν τον σκοπό, δηλαδή τη στήριξη των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Άλλοι σκοποί του Συνδέσμου είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οργανώσεις για διάφορα θέματα όπως είναι η εορταγορά.

Αξίζει να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε ρίξει το βάρος μας στη νέα γενιά για να υπάρξει μια συνέχεια πορείας και έργου στους Αιγυπτιώτες. Κάνουμε διάφορα δρώμενα για μικρές ηλικίες μια φορά το μήνα. Συσπειρώνουμε τους νέους εδώ στο εντευκτήριό μας και παραχωρούμε σε ετήσια βάση σχεδόν 20 με 25 υποτροφίες σε παιδιά Αιγυπτιωτών που σπουδάζουν».

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αιγυπτιώτες που κατοικούν στην Ελλάδα;

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το θέμα της υγείας και των συντάξεων. Πολλοί Αιγυπτιώτες τα πρώτα χρόνια που επαναπατρίσθηκαν, επέστρεψαν δηλαδή στην Ελλάδα, δεν είχαν τα απαιτούμενα ένσημα και δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη. Με ενέργειες του Συνδέσμου ψηφίσθηκαν κάποιοι νόμοι και ορισμένοι από αυτούς ταχτοποιήθηκαν. Στο θέμα της υγείας έχουμε προβλήματα διότι έχουμε πολλούς Αιγυπτιώτες μη ασφαλισμένους, που απολαμβάνουν κάποια περίθλαψη μέσω της Κοινωνικής Πρόνοιας του Κράτους αλλά και εκεί έχουμε μεγάλα προβλήματα.

Ο Σύνδεσμος στέκεται δίπλα τους, καθώς Αιγυπτιώτες ιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και τους πληρώνουμε και τα φάρμακά τους. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα για τους υπερήλικες Αιγυπτιώτες».

Πρόσφατα είχατε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή στην Αθήνα. Πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο συνεργασίας με τον κ. Καβαλή;

«Οι σχέσεις συνεργασίας προσωπικά με τον κ. Χρήστο Καβαλή μπορώ να πω ότι είναι οι καλύτερες που είχε ποτέ ο Σύνδεσμός μας με όλους τους προηγούμενους προέδρους. Ειδικά, εγώ προσωπικά, είμαι πάντα δίπλα στον Χρήστο και στο έργο του και εκείνος δίπλα στο έργο του ΣΑΕ και το δικό μου. Τη μέρα που συναντηθήκαμε, στις 10 Ιανουαρίου 2019 συζητήσαμε τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και ιδιαίτερα το θέμα των εκπαιδευτικών. Του θέσαμε τα προβλήματα του Συνδέσμου, τον ενημερώσαμε και όπως πάντα η Ε.Κ.Κ τόσο ο Πρόεδρός όσο και τα μέλη της Δ.Ε είναι πάντοτε κοντά μας. Αλλά και εμείς από την πλευρά μας ως Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων είμαστε πάντα κοντά στην Ελληνική
Κοινότητα Καΐρου για οποιοδήποτε θέμα προκύψει».

Ποια θέματα διαχειρίζονται από κοινού Ε.Κ.Κ και ΣΑΕ;

«Συνεργασία υπάρχει κυρίως στο έργο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η ανταπόκριση της Ε.Κ.Κ είναι άμεση».

Πως σας βοηθά η Ε.Κ.Κ;

«Με την τρίμηνη Συνδρομή προς το Σύνδεσμό μας. Αυτή η συνδρομή διοχετεύεται προς τις ανάγκες της Κοινωνικής Πρόνοιας και προς όλους τους Αιγυπτιώτες (χωρίς να γίνεται διαχωρισμός εάν είναι Καϊρινοί ή όχι) που είναι άποροι. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Σύνδεσμός μας βοηθά περίπου 70 οικογένειες σταθερά κάθε μήνα με τακτικά επιδόματα συν δύο επιδόματα επιπλέον που τους δίνουμε το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Επίσης, κάθε μήνα τους προσφέρουμε γεύμα αγάπης και τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, λάδι) για να περάσουν το υπόλοιπο του μήνα.

Ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων για την Κοινωνική Πρόνοια είναι της τάξεως των 100.000 ευρώ. Επίσης δίνουμε και περίπου 12.000 ευρώ για τις υποτροφίες. Σε αυτά τα χρήματα προστίθενται και έκτακτα περιστατικά που αφορούν τη χορήγηση βοηθημάτων και την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας».

Ευρύ το έργο του Σ.Α.Ε

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ) από το έτος ίδρυσής του, το 1933 μέχρι σήμερα προσφέρει σημαντικό έργο σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων προς την Ελληνική παροικία των Αιγυπτιωτών και σε όλο τον κόσμο.

Για την προσφορά του αυτή – από την πολύπλευρη πολιτιστική κίνηση και την κοινωνική πολιτική, μέχρι το υψηλού επιπέδου ψυχαγωγικό πρόγραμμά του – ο ΣΑΕ, τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1985 και με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου Α΄ Τάξεως από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το 1987.

Κύριοι στόχοι του ΣΑΕ είναι η συσπείρωση των Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, η διάσωση και η προβολή των παραδόσεων και δη της ιστορίας των Ελλήνων στην Αίγυπτο και η μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις νεώτερες γενιές. Επίσης στις προτεραιότητές του είναι η κοινωνική πρόνοια και η διευθέτηση επαγγελματικών ζητημάτων.

Η συνέντευξη του κ. Μιχαηλίδη δημοσιευθηκε στο “Νέο Φως” στις 18.2.19

Αρέσει σε %d bloggers: