Όπως λέμε, μια εικόνα αντιστοιχεί με χίλιες λέξεις … το διπλανό γράφημα παρουσιάζει με μια ματιά την εξέλιξη των κονδυλίων που διαθέτει η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, για την Κοινωνική της πρόνοια σε όλες τις μορφές. Η Ε.Κ.Κ θέτει πάντα στους πρώτους στόχους της τον τομέα αυτό καθώς δεν νοείται κοινωνική πρόνοια μόνο με λόγια και ευχές, αλλά με χειροπιαστή οικονομική στήριξη εκείνων που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Μια απλή ανάγνωση δείχνει πως τα ποσά έχουν υπερπενταπλασιαστεί τα 20 αυτά χρόνια, με κορυφαίο έτος το 2018. Αυτό δείχνει πως δεν αρκείται η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου σε μια «επιδερμική» στήριξη. Για παράδειγμα, προσαρμόζει τις δαπάνες της για την Κοινωνική Πρόνοια και με βάση τη διαμόρφωση του πληθωρισμού. Ειδικά μετά από την υποτίμηση της Αιγυπτιακής Λίρας τον Νοέμβριο του 2016 (γεγονός που προκάλεσε και την εκτίναξη των τιμών), η Ε.Κ.Κ αύξησε και τα ποσά που διαθέτει για την Πρόνοια.

Αυτά βέβαια θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν αν η Ε.Κ.Κ δεν είχε στιβαρή οικονομική πολιτική που να επιτρέπει από την μια να αυξάνονται τα έξοδα για την πρόνοια – και όχι μόνο – και από την άλλη να διευρύνονται οι πόροι που να τα καλύπτουν. Αν ίσχυε το αντίθετο τότε … σιγά σιγά θα έφθανε η ημέρα που αυτή η εξίσωση δεν θα μπορούσε να συνεχίσει και το ζωτικό αυτό έργο για τους συνανθρώπους μας θα έσβηνε.

Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται βοηθήματα της Ε.Κ.Κ σε μικρότερα σωματεία στο Κάιρο, τα οποία και αυτά τη σειρά τους και με δικούς τους πόρους συμπληρώνουν το έργο της στήριξης των συνάνθρωπων μας στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 18 Φεβρουαρίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: