Ο Αμπούλ Γέιτ, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ελληνική οικονομία.

Αποστολή Σαρμ Ελ Σέιχ: Κάτια Τσιμπλάκη

Κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.ΕΑραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ Ελ Σέιχ, ο κ. Γέιτ είπε στον κ. Τσίπρα ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε στο σθένος και στο χαρακτήρα των Ελλήνων και του έδωσε πέντε φορές συγχαρητήρια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ε.Ε και Αραβικού κόσμου πρέπει να είναι πολυεπίπεδες και να εδράζονται σε διττή προσέγγιση,

Συγκεκριμένα, όπως είπε από τη μια να υπάρχει συνεργασία στην αντιμετώπιση σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων (Συρία, Λιβύη κλπ) και από την άλλη στην προώθηση θετικής ατζέντας στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας, τόνισε, επίσης, το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για την εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας Ε.ΕΑραβικού Συνδέσμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας, προσκάλεσε το Γ.Γ να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν όλο το φάσμα των ευρώ- Αραβικών σχέσεων. 

Η κρίση στη Συρία, το Παλαιστινιακό και η κατάσταση στη Λιβύη

Επίσης, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γ.Γ του Αραβικού Συνδέσμου, συζητήθηκε η κρίση της Συρίας η οποία είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό, εποικοδομητικό ρόλο στη χώρα.

Συζητήθηκε επίσης το Παλαιστινιακό για το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη προσήλωση της χώρας μας στη λύση των δύο κρατών και στη δημιουργία ανεξαρτήτου Παλαιστινιακο κράτους. Συζητήθηκε, τέλος, η κατάσταση στη Λιβύη.

Αρέσει σε %d bloggers: