Στην προμετωπίδα της Αίθουσας Συνεδρίων της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) υπάρχει η ρήση ότι «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». Για όλους τους  δημοσιογράφους η έκδοση μιας εφημερίδας έχει να κάνει με το βάθεμα της Δημοκρατίας, την ελεύθερη έκφραση και τέλος τη Δικαιοσύνη. Πόσω μάλλον, όταν μιλάμε για μια εφημερίδα της ελληνικής διασποράς και ομογένειας που, εκτός των άλλων, αγωνίζεται και για τα δίκαια της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.

Γράφει η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Η συμπλήρωση 700 φύλλων της εφημερίδας «ΝΕΟ ΦΩΣ» μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η εκδοτική προσπάθεια είναι η συνέχεια της εφημερίδας «Φως» που πρωτοκυκλοφόρησε  το  1896 και ήταν η ημερήσια εφημερίδα της Αφρικής. Από το 1999 που συνέχισε την έκδοσή της η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, αρχικά σε δεκαπενθήμερη και έπειτα σε εβδομαδιαία βάση, έχει τις ίδιες αρχές και αξίες. Είναι η πηγή της Ενημέρωσης για τους Αιγυπτιώτες. Τους Αιγυπτιώτες που αντιστέκονται και παραμένουν στην χώρα παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζοντας την μακραίωνη παρουσία τους εκεί και αποτελώντας τον ενδιάμεσο κρίκο της ιστορικής φιλίας των δυο λαών. Γι’ αυτούς που έφυγαν υπό αντίξοες συνθήκες αλλά δεν ξέχασαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. 

Η ελληνική παροικία δεν είναι πλέον αυτή που υπήρξε κατά τον 19ο αιώνα και έως τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50, οπότε και ξεκίνησε η έξοδος των Ελλήνων από την Αίγυπτο. Όσοι συμπατριώτες μας, όμως, παραμένουν στην Αίγυπτο έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη επικοινωνίας και ενημέρωσης. Το «ΝΕΟ ΦΩΣ» καλύπτει αυτές τις ανάγκες και αποτελεί φάρο πολιτισμού και έντιμης δημοσιογραφίας. Αυτό το σκοπό επιτελεί και η ηλεκτρονική έκδοση του «Νέου Φωτός» που δεν είναι άλλη από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ (ekkairo.org), η οποία λίγες μέρες πριν την εκπνοή του 2018 επανασχεδιάστηκε από την δημοσιογράφο, τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και αρχισυντάκτρια της ιστορικής εφημερίδας κ. Κάτια Τσιμπλάκη. Εκτός από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπάρχει σύνδεση με όλα τα social media, live ενημερώσεις και video.

Εκ μέρους των δημοσιογράφων της Αθήνας σας συγχαίρω θερμά για το δημοσιογραφικό και πατριωτικό έργο που επιτελείτε. Εύχομαι στους συναδέλφους αλλά και σε όλους τους συνεργάτες της εφημερίδας να «χιλιάσουν» τα φύλλα της εφημερίδας. Δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια καθώς επιτελείτε ένα πολύ σημαντικό έργο.       

*Το άρθρο της κ. Αντωνιάδου δημοσιεύθηκε στην επετειακή έκδοση για τα 700 φύλλα του “Νέου Φωτός”.   

Αρέσει σε %d bloggers: