Mε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 3 Μαρτίου, η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αξώμης, Υπέρτιμου και Έξαρχου πάσης Αιθιοπίας κ. Δανιήλ, του Ζακυνθίου, από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Παρούσα ήταν και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

Η ενθρόνιση πραγματοποιήθηκε συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών, Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου (εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου), Ζάμπιας κ. Ιωάννου, Άκκρας κ. Ναρκίσσου, του οικείου ποιμενάρχου Αξώμης κ. Δανιήλ και του Θεοφιλ. Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου.

Μετά την τελετή ενθρόνισης, ακολούθησε η ομιλία του Πατριάρχη κ. Θεοδώρου Β΄, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης και στην σπουδαιότητά της για τον Αλεξανδρινό Θρόνο, εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία όλων των παρευρισκομένων στον ναό.

Αναφέρθηκε δε στην παρουσία του Σεβασμ. Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, εκφράζοντας θερμότατες ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την παρουσία εκπροσώπου του στην Τελετή.

Εν συνεχεία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε της ευχές του Παναγιωτάτου και προσέφερε εκ’ μέρους του αρχιερατικό εγκόλπιο, αφού ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αξώμης είναι ο σύνδεσμος του Οικουμενικού Θρόνου με το Αιθιοπικό Πατριαρχείο.

Αμέσως μετά, η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Δημήτριο Συκά, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, των ιεραρχών και των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο του γεύματος στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ομογένειας, παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από μαθητές των Ελληνικών Σχολείων, τα οποία απέδωσαν κυρίως δημοτικά τραγούδια της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Ο πατριάρχης, στην πρόποσή του, αναφέρθηκε στις αγαστές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, ευχήθηκε μάλιστα στον νεοενθρονισθέντα Μητροπολίτη έτη πολλά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος απέδωσε το απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, ο Mητροπολίτης Ζάμπιας μελοποιημένο Σολωμό και τέλος ο ιεροψάλτης κ. Νικόλαος Καραβιώτης τραγούδησε δημοτικά τραγούδια.

Σημειώνεται ότι η μητρόπολη του νέου ιεράρχη περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία τα κράτη της Αιθιοπίας, Τζιμπουτί και Σομαλίας.

Αρέσει σε %d bloggers: