Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου παρουσίασαν την Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11π.μ. τις ερευνητικές τους εργασίες στην αίθουσα τελετών «Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός» της Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

Οι τίτλοι των παρουσιάσεων ανά τάξη: «Ολυμπιακοί Αγώνες», Α΄ Λυκείου «Από τη Γη στη Σελήνη», Β΄ Λυκείου. Στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών φιλοτεχνήθηκαν αφίσες και χάρτινες ανάγλυφες κατασκευές από τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, οι οποίες και προβλήθηκαν στην εκδήλωση.

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου, μας ταξίδεψαν μέσα από το οπτικο–ακουστικό υλικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και του σήμερα και μας έκαναν να νιώσουμε υπερήφανοι για την ελληνική μας καταγωγή.

Ακολούθησε έπειτα η παρουσίαση της Β’ Λυκείου με μια πολύ ενδιαφέρουσα προβολή αφιερωμένη στη Γη και στο δορυφόρο της, τη Σελήνη. Προβλήθηκαν βίντεο και έγινε μουσική αφιέρωση με την οποία και έκλεισε η παρουσίαση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Τάσος Αναστασίου, Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής και ο κ. Γεώργιος Ψάνης, Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής (Δημοτικό).

Λίγα λόγια για τις Ερευνητικές Εργασίες

Οι Ερευνητικές Εργασίες (projects) αποτελούν διακριτή ενότητα του Ελληνικού Προγράμματος Σπουδών και εκπονούνται από την Α΄ και την Β΄ Λυκείου.

Το καινούργιο αυτό εκπαιδευτικό εργαλείο εντάσσεται στη φιλοσοφία του “Νέου Σχολείου”, η οποία θεωρεί τους μαθητές ως μικρούς «επιστήμονες-ερευνητές».

Η ομάδα υπερέχει του ατόμου αν και τα άτομα διαμορφώνουν την ομάδα.

Αποσκοπεί να οδηγήσει τους μαθητές σε νέες και ενδιαφέρουσες αναζητήσεις, προβληματισμούς και απαντήσεις, μέσα από μια συλλογική πλέον δραστηριότητα.

Το θέμα επιλέγεται ύστερα από συζήτηση και επιδιώκεται μια διερευνητική προσέγγισή του με τεκμηριωμένες προτάσεις και απαντήσεις. Έτσι, οι μαθητές θα καλλιεργήσουν δεξιότητες, ταλέντα και πτυχές του χαρακτήρα τους πολύ καλύτερα σε σχέση με τον παραδοσιακό μονοδιάστατο εκπαιδευτικό τρόπο. Οι εργασίες παρουσιάζονται στο τέλος κάθε τετραμήνου από τους ίδιους τους μαθητές, σε ειδική εκδήλωση που οργανώνεται στο σχολείο.

* Γράφει η υπεύθυνη καθηγήτρια για την εκπόνηση των ερευνητικών εργασιών κ Σοφία Αργυροπούλου.

Tο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 4 Μαρτίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: