Η έκδοση του εμβληματικού 700ού φύλλου του «Νέου Φωτός» αποτελεί ένα συμβολικό ορόσημο στη μακρά πορεία του ομογενειακού τύπου στην Αίγυπτο. Άξιος συνεχιστής του ιστορικού Φωτός, που κατέγραψε επί έναν και πλέον αιώνα την καθημερινότητα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου σε όλες τις φάσεις της ιστορικής της διαδρομής, η εφημερίδα αυτή συνεχίζει εδώ και 20 χρόνια να υπηρετεί πιστά το λειτούργημα της ενημέρωσης και να αποτελεί συνδετικό κρίκο και σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη και τους φίλους της παροικίας.

Γράφει ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Σύμβουλος Τύπου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο

Ξεφυλλίζοντας κανείς κάθε εβδομάδα τις σελίδες της εφημερίδας, βλέπει μέσα σε λίγες μόνο σελίδες το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας κοινότητας που έχει γράψει τη δική της ιστορία στη μακρά πορεία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και γενικότερα της ομογένειας: οι αναφορές μνήμης σε ιστορικά στελέχη της παροικίας εναλλάσσονται με ποικίλα θέματα της πάντα πλούσιας επικαιρότητας, αλλά και με μια ορθάνοιχτη ματιά στο μέλλον, όπως αυτό ενσαρκώνεται στις φυσιογνωμίες μικρών και μεγαλύτερων παιδιών που διατηρούν άσβεστη τη λαμπρή παράδοση της ελληνικής παιδείας σε αυτό τον τόπο.

To επετειακό φύλλο της εφημερίδας, ωστόσο, μας δίνει την αφορμή για να αναλογιστούμε το μέλλον και υπό μια διαφορετική οπτική, την οποία ήδη υπηρετεί το Νέο Φως. Ο ομογενειακός τύπος, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες, χρειάζεται να αφουγκραστεί τις ανάγκες της εποχής και να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα. Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες μορφές και τα μοντέρνα μέσα επικοινωνίας έχουν αλλάξει εκ των πραγμάτων την έννοια της χωροχρονικής απόστασης, διευρύνοντας, κατά έναν τρόπο, και τα όρια της κοινότητας: ένα παλαιό της μέλος μπορεί πλέον πολύ ευκολότερα και με πολύ μεγαλύτερη αμεσότητα να παρακολουθήσει τα δρώμενα σε αυτήν ακόμα και από μακριά, την ώρα που η απήχηση των όσων συμβαίνουν σε έναν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο μπορούν δυνητικά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ενός πολύ ευρύτερου κοινού.

Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθούμε την προσπάθεια για διαρκή αναβάθμιση της ηλεκτρονικής παρουσίας του περιεχομένου της εφημερίδας, η οποία δεν υποβαθμίζει διόλου και την παραδοσιακή έντυπη μορφή της. Μέσα σε ένα περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, που χαρακτηρίζεται από νέες δυναμικές και ευκαιρίες αναφορικά με την ελληνική παρουσία στην Αίγυπτο και συνολικά τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, το Νέο Φως, με όποιον τρόπο κι αν φτάνει στον αναγνώστη, αποτελεί ζωντανό κύτταρο, που πιστοποιεί τη διάρκεια και την ανθεκτικότητα ενός πολύτιμου κομματιού του Ελληνισμού στη φιλόξενη αγκαλιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

*Το άρθρο του κ. Αποστολόπουλου δημοσιεύθηκε στην επετειακή έκδοση για τα 700 φύλλα του “Νέου Φωτός”.

Αρέσει σε %d bloggers: