Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, μετέβη την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στην Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου τον τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου.

Καλοσωρίζοντας ο Πατριάρχης τον κ. Αποστολάκη, τον προσφώνησε εκφράζοντας τη συγκίνηση του για την επίσκεψη του για δεύτερη φορά στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αυτή τη φορά υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη πολυήμερη ιεραποστολική του περιοδεία στην Αφρική.

Στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος περιεκόσμησεν τον κ. Ε. Αποστολάκη με τον Μεγαλόσταυρον του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Αποστολάκης είπε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι κοντά στην ομογένεια, για την οποία έχουμε ακούσει πάρα πολλά και βλέπουμε πάρα πολλά. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η τύχη, που υπάρχει αυτή η ομογένεια των Ελλήνων και των Κυπρίων, στην Αίγυπτο, καθόσον έτσι έχουμε μια πολύ καλή και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των κοινωνιών των δύο κρατών, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που οι σχέσεις είναι εξαιρετικές. Είμαστε κοντά σας. Προσπαθούμε όσο γίνεται να εξομαλύνουμε τις συνθήκες και τις δυσκολίες που πιθανώς να υπάρχουν για τη διαμονή σας εδώ. Θεωρούμε ότι το μέλλον διαφαίνεται πολύ καλύτερο, από ότι συμβαίνει μέχρι σήμερα, και ότι υπάρχουν οι προοπτικές για καλύτερες ημέρες για την ομογένεια».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προσέφερε στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου το θυρεό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ένα χειροποίητο παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι, καθώς και ένα λεύκωμα για την Κρήτη, τόπο καταγωγής αμφοτέρων.

Τον ΥΕΘΑ συνόδευαν στην επίσκεψή του στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο  Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και ο Ακόλουθος Άμυνας κ. Παρίσης Κανούτος.

Αρέσει σε %d bloggers: