Το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η διμερής συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αίγυπτο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, General Mohamed Zaki.

Κατά τις διμερείς επαφές, που ακολούθησαν την επίσημη τελετή υποδοχής στο Υπουργείο Άμυνας Αιγύπτου, αναλύθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επίσης συζητήθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο διμερούς αμυντικής συνεργασίας καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του, στους τομείς της εκπαίδευσης και των ασκήσεων καθώς και στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι: Η περιοδική πραγματοποίηση της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει το συνεχώς βελτιούμενο επίπεδο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Η ενεργή προώθηση και υλοποίηση διεθνών αμυντικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών συντελεί στην υποστήριξη της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προωθούμενη τριμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδική μνεία έγινε στην διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, για την πρόληψη της έντασης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα για διμερή επίσκεψη αλλά και προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Τριμερή Σύνοδο Υπουργών Άμυνας μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στον τάφο του Προέδρου Anwar Sadat.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αποστολάκης ευχαρίστησε τον ομόλογό του, τον Υπουργό Άμυνας, Στρατηγό Zaki, για την εξαιρετική φιλοξενία, όπως είπε χαρακτηριστικά, και την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφτεί την Αίγυπτο. «Όπως ξέρετε, η συνεργασία με την Αίγυπτο ξεκινάει από πολύ παλιά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετικά αποτελεσματική. Στο κομμάτι που αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε αναπτύξει μια αρκετά καλή συνεργασία που αφορά στην εκπαίδευση και στις στρατιωτικές ασκήσεις, με επιστέγασμα την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», που διεξάγεται μια φορά το χρόνο – και κάποια χρονιά έχουμε πραγματοποιήσει δύο – στην οποία εφαρμόζουμε ότι έχει επιτευχθεί από την συνεκπαίδευση των δύο Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα, στην Αίγυπτο, και με τον ομόλογό μου τον κ. Zaki συζητήσαμε για θέματα ασφάλειας περιοχής, ενεργειακής ασφάλειας, θέματα τρομοκρατίας και άλλη μια φορά διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό είναι τα κράτη τα οποία έχουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες επιδιώξεις να συνεργάζονται, ειδικά στην περιοχή αυτή που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια αυτή, σε κάθε επίπεδο, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι πιο αποτελεσματική και οι δυνατότητές μας, σαν συνεργαζόμενα κράτη, να περάσουν σε καλύτερα επίπεδα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η ομογένεια παίζει εξαιρετικό ρόλο στις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική ομογένεια στην Αίγυπτο στις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς τον εξαιρετικό.

«Θεωρώ ότι η ομογένεια στην Αίγυπτο παίζει έναν εξαιρετικό ρόλο στο θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Πιστεύω και φαίνεται ότι έχουν εξαιρετική υποστήριξη από το κράτος της Αιγύπτου και πολύ καλή συνεργασία. Θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός για την επικοινωνία που πρέπει να έχουμε οι κοινωνίες των δύο κρατών και οπωσδήποτε είναι και πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αίγυπτο για τα θέματα του πολιτισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών», είπε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι η ιστορία της ομογένειας με την Αίγυπτο πάει πάρα πολύ βαθιά.

«Ξέρουμε ότι η ομογένεια ήταν πολυπληθής, πολύ καλά οργανωμένη και τα στοιχεία παραμένουν, υπάρχουν και τα οποία τα βλέπουμε. Επίσης, οι Αιγύπτιοι, τόσο ο ομόλογός μου, όσο και όλοι με τους οποίους έχω συζητήσει, έχουν να πουν τα καλύτερα για την ελληνική ομογένεια και από πλευράς συνεργασίας και από πλευράς συμμετοχής στις κοινωνικές προσπάθειες, ακόμα και στην οικονομική ζωή της χώρας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα, μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά για την ομογένεια».

Σημειώνεται ότι ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Διάμεσης παρέθεσε γεύμα στον υπουργό Άμυνας, στην εμβληματική πρεσβευτική κατοικία, στο οποίο παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

H ανώτατη τιμητική διάκριση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, μετέβη την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στην Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο Β΄. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου τον τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου.

Καλοσωρίζοντας ο Πατριάρχης τον κ. Αποστολάκη, τον προσφώνησε εκφράζοντας τη συγκίνηση του για την επίσκεψη του για δεύτερη φορά στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αυτή τη φορά υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη πολυήμερη ιεραποστολική του περιοδεία στην Αφρική.

Στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος περιεκόσμησεν τον κ. Ε. Αποστολάκη με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προσέφερε στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου το θυρεό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ένα χειροποίητο παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι, καθώς και ένα λεύκωμα για την Κρήτη, τόπο καταγωγής αμφοτέρων.

Τον ΥΕΘΑ συνόδευαν στην επίσκεψή του στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο, κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και ο Ακόλουθος Άμυνας κ. Παρίσης Κανούτος.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 11 Μαρτίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: