Εκτενές ρεπορτάζ για τα έργα αποκατάστασης του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης φιλοξενεί μία από τις πλέον δημοφιλείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της Ελλάδας, το Newsbomb.gr.

Η απεσταλμένη του Newsbomb.gr , Eυδοκία Μύτιλη, που καλύπτει οικονομικά, ασφαλιστικά θέματα και κάνει παράλληλα και ελεύθερο ρεπορτάζ επισκέφθηκε για μια ολόκληρη μέρα το εργοτάξιο και παρακολούθησε τις εργασίες που γίνονται στον εμβληματικό ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Από αριστερά: Ο μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκoς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής, η μεγάλη ευεργέτιδα κυρία Αικατερίνη Σοφιανού – Mπελεφάντη, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.Νικόδημος και ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής. Πηγή: Νewsbomb.gr

Το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τα έργα στο ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης

Επιχείρηση σωτηρίας της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, γίνονται έργα και σωτήριες προσθήκες, δίπλα από τα θεμέλια της ιστορικής εκκλησίας στον περιβάλλοντα χώρο γύρω από αυτήν, αλλά και εσωτερικά του Ναού όπου είχαν προκληθεί μεγάλης έκτασης ζημιές από την πολύχρονη υγρασία, συνέπεια διαρροής του δικτύου αποβλήτων και προβλημάτων στο σημείο σύνδεσής του, με το δίκτυο της πόλης.

Στην είσοδο μας περίμενε ο επιβλέπων μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο οποίος μας «ξενάγησε» γύρω από την εκκλησία και μας έδωσε λεπτομέρειες των τεχνικών παρεμβάσεων.

«Από τη διάγνωση στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας διαπιστώσαμε ότι το βασικό πρόβλημα ήταν το παλαιό και σε πολλά σημεία προβληματικό, αποχετευτικό δίκτυο των εγκαταστάσεων που ξεκινούσε από το Προσκοπείο, διέσχιζε περιμετρικά την μια πλευρά του τοίχου του Ναού μέχρι να φτάσει στο σημείο σύνδεσης με το κεντρικό αστικό δίκτυο της πόλης με συνέπεια να αρχίσουν οι υπόγειες αθέατες διαρροές οι οποίες ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο, από τα νερά που ποτίζονταν κατά βούληση ο χλωροτάπητας του γηπέδου, που βρίσκεται στην αυλή του Προσκοπείου έτσι, το σύνολο των δύο αυτών ποσοτήτων αργά, επί χρόνια και σε επικίνδυνο βαθμό είχαν δημιουργήσει, μια υπόγεια λίμνη γύρω από την εκκλησία, η οποία «ροκάνιζε» εκτός από τα εμφανή εξωτερικά της σημεία και τις αντοχές της ως κτίσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o κ. Μπίσκoς.

Τιτάνιο έργο για την αποκατάσταση του Ναού κάνει η επιφανής Καϊρινή, κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη –Σοφιανού όπου μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στηρίζουν οικονομικά το αξιέπαινο αυτό έργο.

Η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο και έχει συνδέσει τον κοινοτικό Ναό με ένα μεγάλο κομμάτι της ζωή της. Η μεγάλη ευεργέτιδα ξαναδίνει ζωή στον ιστορικό ναό διασώζοντας την βαριά παρακαταθήκη των μεγάλων οραματιστών και ευεργετών, οι οποίοι στο παρελθόν δημιούργησαν σπουδαία μνημεία για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό «θαύμα» μετά τις «πληγές» που προκάλεσε, επί χρόνια, η ύπουλη υγρασία.

Ο Ναός έχει ταυτισθεί και συναισθηματικά με την Ελληνική Παροικία, καθώς δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την πρώτη Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Η πρώτη φάση των έργων έγινε με δαπάνες της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και αφορούσε στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου αποστραγγιστικού δικτύου που διοχετεύει τα υπόγεια ύδατα από το Νείλο.

O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν τα έργα αποκατάστασης του Ναού. Σημειώνεται ότι η Ε.Κ.Κ έχει χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του έργου. Πηγή: Newsbomb.gr

Η αναδυόμενη υγρασία από το υπέδαφος ήταν η κυριότερη αιτία για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο εξωτερικό περίβλημα του ναού
Επίσης, μονώθηκαν τα θεμέλια για την υγρασία και παράλληλα κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο αποχέτευσης των λυμάτων..

Παράλληλα όμως με την αποκατάσταση των αποσαθρωμένων υποστυλωμάτων, γίνεται και η αντικατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων.

Εκτός από το ότι η υγρασία είχε αποδιοργανώσει σε πολλά σημεία το εξωτερικό επίχρισμα του μνημείου και τα υποστυλώματα, υπήρχαν εμφανείς ρωγμές και στα αρχιτεκτονικά διακοσμήματα

Η δεύτερη φάση αφορά – μεταξύ άλλων – στην αποκατάσταση του εσωτερικού και του εξωτερικού του ναού, των επιχρισμάτων, την επισκευή των ραγισμένων κιόνων, τη συντήρηση των εικόνων και των ιερών κειμηλίων. Τις δαπάνες για τη δεύτερη φάση του έργου έχει αναλάβει η οραματίστρια και μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κυρία Αικατερίνη Σοφιανού- Μπελεφάντη.

Στο εσωτερικό του Ναού έχουν τοποθετηθεί ικριώματα. Στόχος τους είναι να το υποστηρίζουν καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα αποσαθρωμένες κολώνες.

Παράλληλα όμως με την τοποθέτηση νέων πελμάτων στις κολώνες θα γίνει η αποκατάσταση των εικόνων και των τοιχογραφιών.

Η αναδυόμενη υγρασία από το υπέδαφος ήταν η κυριότερη αιτία για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο εξωτερικό περίβλημα του ναού. Πηγή: Newsbomb.gr

Τα εγκαίνια του κοινοτικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αντάξια της λαμπρής ιστορίας του Ελληνισμoύ του Καΐρου, θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

*Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr και της Ευδοκίας Μύτιλη, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Το Newsbomb.gr στο Κάιρο για την «αναγέννηση» του εμβληματικού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης

Αρέσει σε %d bloggers: