Η αίθουσα του εντευκτηρίου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ήταν κατάμεστη από κόσμο που προσήλθε για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου του Dr. Νικόλαoυ Σφήκα με τίτλο «Αλεξάνδρεια από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο» – Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δύο Ελληνικά τετράγωνα», από τις εκδόσεις ΑΩ.

Χορηγός στην έκδοση του βιβλίου είναι η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με διαφάνειες από έργα ζωγραφικής του Νικόλα, έγινε σύντομη αναφορά στα τρία κεφάλαια του βιβλίου, ανάγνωση κειμένων και παρουσίαση χαρτών, φωτογραφιών και διαφανειών που αναδεικνύουν το μεγαλείο της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Στο πάνελ της παρουσίασης συμμετείχαν η κ. Μαργαρίτα Σάκκα – Θηβαίου, αρχιτέκτων, της οποίας η συμβολή στην υλοποίηση της έκδοσης υπήρξε σημαντική. Ο κ. Χάρης Τζάλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιοελληνικής και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας. Ο κ. Α. Βλάχος , 2ος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής. Συντονίστρια του πάνελ η κ. Πέρσα Κουμούτση, λογοτέχνης, συγγραφέας και μεταφράστρια.

Το βιβλίο με τίτλο «Αλεξάνδρεια από τον Καβάφη στον Μ. Αλέξανδρο» – Ιστορία και Αρχιτεκτονική – Δύο Ελληνικά τετράγωνα», είναι το έκτο λεύκωμα του Δρ. Νικόλα Σφήκα, που εκδίδεται από τις εκδόσεις ΑΩ με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ). Όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής: «οι Αιγυπτιώτες όπου γης, έχουμε μέσα στην καρδιά μας φυλαγμένο ένα ξεχωριστό κομμάτι γεμάτο μυστικά, έννοιες και αρχές που σμίλευσε ο χρόνος και οι ατέρμονες αναμνήσεις! Αυτό το κομμάτι ανήκει στην Αλεξάνδρεια, τη μητρόπολη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, που άσχετα με το πού ζούμε ή ζήσαμε στην Αίγυπτο, αποτελεί το σημείο αναφοράς της σύγχρονης παρουσίας μας στη χώρα που η μοίρα θέλησε να μας δέσει για πάντα!”

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδης παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα στον Dr. Ν. Σφήκα και στη κ. Μ. Σάκκα – Θηβαίου και ο κ. Δ. Πιερής, Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής αναμνηστική πλακέτα στον κ. Ν. Σφήκα.

Ο Dr. Νικόλαος Σφήκας γεννήθηκε στο Κάιρο, αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Halwan του Καΐρου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στη Σχολή καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τη συγγραφή λευκωμάτων, βιβλίων και άρθρων. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και πινακοθήκες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπετείου Σχολής.

Αρέσει σε %d bloggers: