Με λαμπρότητα γιόρτασε η Ελληνική παροικία του Καΐρου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι.

Όλοι ήταν εκεί για να εορτάσουν την θριαμβική εορτή της αναστήλωσης των εικόνων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία καθιερώθηκε από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα,  το γιο Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο, το 843μ.Χ.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής και σχεδόν σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας καθώς και δεκάδες μέλη της Ελληνικής Παροικίας παραβρέθηκαν στην μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η λιτανεία των εικόνων στο εσωτερικό του ναού, ως ανάμνηση της εικονομαχίας που είχε διαιρέσει την Ορθοδοξία αλλά και της νίκης της ορθής πίστης επί των αιρετικών.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εικονομαχία και στη σημασία της μεγάλης εορτής που αφορά την νίκη επί των αιρέσεων. «Εμείς οι Ορθόδοξοι λατρεύουμε το Θεό, μέσω των Αγίων, των Εικόνων, των Λειψάνων», είπε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Μέμφιδος και πρόσθεσε: «…Η Ορθοδοξη Πίστη, χρόνια και αν περάσουν δεν επιδέχεται πρόσθεση, ούτε αφαίρεση, όπως την παραλάβαμε από τους πατέρες μας, την ίδια υποχρέωση έχουμε να την παραδώσουμε και στις επόμενες γεννεές».

Σημειώνεται ότι στο εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, εκτός από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή, παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενικής Γραμματέας (και πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας) κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, κ. Τάσος Αναστασίου, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης και εκπαιδευτικοί από την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή.

Επίσης, παραβρέθηκαν και παροικιακά σωματεία και σχεδόν σύσσωμο το Δ.Σ της Φιλοπτώχου Αδελφότητας καθώς αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, μαζί με την Ε.Κ.Κ τέλεσαν από κοινού μνημόσυνο στους ευεργέτες και δωρητές τους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

Διαβάστε επίσης:

Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου: Το σύγχρονο μήνυμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας

Αρέσει σε %d bloggers: