Μήνυμα για την Κυριακή της Ορθοδοξίας από την Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί μια ιδιαίτερη χριστιανική εορτή, η οποία αναφέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ως η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ,σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Κωσταντινούπολη από την ΑυτοκράτειGrρα Θεοδώρα το 824, οπότε και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων.

Γράφει ο π. Τιμόθεος Καψάλης

Η αμφισβήτηση της λατρείας των εικόνων είχε πάρει τη μορφή δραματικής διαμάχης μεταξύ εικονολατρών και εικονομάχων που κράτησε περίπου έναν αιώνα. Η εικονομαχία διήρκησε από το 726 μέχρι το 842.

Η εικόνα έπαψε να αποτελεί είδωλο και έγινε σύμβολο. Η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Πολλοί άνθρωποι ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να αναπαριστούμε τον Θεό και τα θεία αλλά οι εικόνες αναπαριστούν και αφηγούνται ιστορίες και βίους ανθρώπων που έζησαν και έπραξαν μέσα στην ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι οι αναπαραστάσεις Αγίων και  αφηγήσεων της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης είχαν εξαρχής διδακτικό χαρακτήρα. Έτσι, εξαιτίας αυτού του ιστορικού γεγονότος, η αγιογραφία αναπτύσετε και γίνετε μια από τις μεγαλύτερες τέχνες του βυζαντινού πολιτισμού,

Η αναστήλωση των εικόνων εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν συλλήβδην οι εικονομάχοι, οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι, σε ανάμνηση εκείνου του ιστορικού γεγονότος της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβανόταν στην Κωνσταντινούπολη, και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η τελετή αυτή όπου ο κλήρος μαζί με τους μοναχούς, που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων, τελούσαν «παννύχιον δοξολογίαν» στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία, όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.

Σήμερα, η ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται με λαμπρότητα σε ολους τους Ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς της οικουμένης. Η σημερινή εορτή συνδέεται άρρηκτα με την ενότητα της Εκκλησίας. Η ενότητα της Εκκλησίας θεμελιώνεται στην ενότητα της πίστεως, την οποία σε κάθε θεία λειτουργία ζητάμε από το Θεό. Όποιος τραυματίζει την ενότητα της Εκκλησίας, δεν είναι πια σε θέση να ομολογεί την πίστη της Εκκλησίας.

Αρέσει σε %d bloggers: