Ημέρα χαράς και ελπίδας η σημερινή. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ άνοιξε μια ακόμα πόρτα διαθρησκευτικού  και διαπολιτισμικού διαλόγου εγκαινιάζοντας με περισσή λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη το Πατριαρχικό Κέντρο Μελετών και Διαλόγου στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης χοροστάτησε αρχικά στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργεία συμπροσευχούμενος από τον Μητροπολίτη Ερμουπόλεως Νικόλαο και τον Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιο. Τις Ιερές Ακολουθίες τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από όλα τα Θρησκευτικά δόγματα και πλήθος πιστών που  κατέκλισαν το Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας. Το παρών έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ, Πρόεδρος του H.O.C, o κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων  ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, η κα Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο και ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος οδήγησε τους πιστούς μπροστά από τον χώρο του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου όπου και χοροστάτησε στον αγιασμό ανοίγοντας με χαρά και ελπίδα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά  την πόρτα της συναδέλφωσης και της αγάπης μεταξύ όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου  θρησκείας και εθνότητατας.

Στην συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό και προβολή ενός ενδιαφέροντος ντοκυμαντέρ για την ιστορία της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου.

«Αυτήν εδώ την Ακαδημία την αφιερώνω με όλη μου την καρδιά στον αοίδιμο Προκάτοχο μου που διαδέχτηκα στο Καμερούν, τον διαδέχτηκα στον Πατριαρχικό θρόνο, εις μνήμη αιώνια  Πέτρου του εβδόμου»

Με αυτά τα λόγια ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τίμησε τον Προκάτοχό του και μοιράστηκε με τους παριστάμενους το όραμά και την βαθιά ελπίδα του για το νέο αυτό εγχείρημα που με συγκίνηση είπε ότι εδώ θα συνδιαλέγονται τα παιδιά από όλες τις θρησκείες και από όλες τις χώρες.

Συγκινητική ήταν και η αναφορά του στο πρόσφατο ιεραποστολικό του ταξίδι στην Αφρική πού όπως είπε τον δίδαξε για ακόμα μια φορά πόσο βασικό και σημαντικό πράγμα οι άνθρωποι να βλέπουν πρόσωπο με πρόσωπο ο ένας τον άλλον. Να έχουν την δυνατότητα να πάρουν ο ένας το χέρι του άλλου, να συναντηθούνε τα βλέμματα, να  ανοίξουν οι καρδιές και να χαμογελάσουν τα πρόσωπα. Και έτσι θα  βρεθούν όλες οι λύσεις για όλα τα προβλήματα. Για όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος  άλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν.

Ευχαρίστησε επίσης στον λόγο του  από καρδιάς τον μεγάλο ευεργέτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αθανάσιο Μαρτίνο που με τη βοήθεια και την χορηγία του ολοκληρώθηκε αυτό το μεγάλο έργο, όπως επίσης και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου  Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ  για την άδεια, άλλα και  την ευγενική αρωγή του.

Την εορταστική ημέρα έκλεισε πλούσιο κέρασμα στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μονής με τον Μακαριώτατο να ανταλλάσσει ευχές και αγάπη με τους όλους τους παριστάμενους.  

Δείτε παρακάτω τον λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη στα εγκαίνια του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου

Αρέσει σε %d bloggers: