Σε κλίμα οδύνης το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Μητρόπολη Μέμφιδος και η οικογένειά του, αποχαιρέτησαν σήμερα στον Αγ. Νικόλαο Ηλιούπολης, τον πατ. Ιωάννη Μαγκανά, τον χαρισματικό ιερέα του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος και παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο πρόεδρος των Αραβόφωνων.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος εκφωνώντας τον επικήδειο λύγισε όταν μίλησε για τις αρετές του παπά Γιάννη. «Όταν πριν από μερικά χρόνια ήρθα για να λειτουργήσω έμεινα πραγματικά έκπληκτος γιατί είδα ένα ναό γεμάτο από κόσμο. Είδα το ψαλτήρι να το διακονούν αρκετοί άνθρωποι. Είδα ανθρώπους πιστούς. Πάνω από όλα είδαν έναν ταπεινό και άξιο λειτουργό. Είδα έναν ιερέα που μπορεί να μην είχε πολλές θεολογικές γνώσεις αλλά είχε το μεγαλύτερο χάρισμα που είχε ο κληρικός. Την αγάπη και την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Είδα έναν ταπεινό άνθρωπο που κάθε φορά που τέλειωνα τη Θεία Λειτουργία, μου έλεγε «δέσποτα, είχατε κάποια παρατήρηση να μου κάνετε; Ήταν πάντα έτοιμος να δεχθεί το λόγο του αρχιερέως και την παρατήρησή του. Αυτός ο ιερέας σήμερα μας αποχαιρετά. Θα πάψει να λειτουργεί κοντά μας. Την πίστη μας θα την λειτουργεί στο ουράνιο ησυχαστήριο του θεού, μαζί με τους αγίους πατέρες της Εκκλησίας και τους Αγγέλους.

Πραγματικά αφήνει ένα μεγάλο κενό πίσω του και αφήνει το ποίμνιό του ορφανό διότι δύσκολα στις ημέρες μας βρίσκεις ανθρώπους και ιδιαίτερα κληρικούς με πίστη στο Θεό, με αγάπη στους ανθρώπους και υπακοή στον επίσκοπο. Ο παπά Γιάννης ήταν κατ εξοχήν άνθρωπος του Πατριαρχείου μας. Ο άνθρωπος που αγαπούσε από τον Πατριάρχη μέχρι και τον τελευταίο κληρικό του Πατριαρχείου μας. Συνόδευε όλους εμάς τους κληρικούς που ερχόμασταν από το εξωτερικό για να πάρουμε την άδεια παραμονής μας, μας τηλεφωνούσε για να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα εδώ στην Αίγυπτο, για να μας πει τι να προσέχουμε και από τι να φυλαχθούμε.
Αυτός λοιπόν που τόσα χρόνια μας στήριζε φεύγει σήμερα από κοντά μας…

Οι άνθρωποι φεύγουν και το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε κατά την εξόδιο ακολουθία τους είναι το μνημόσυνό τους. Να τους κρατούμε ζωντανούς στην καρδιά και στην ψυχή μας, να τους κρατούμε ζωντανούς με την προσευχή μας. Αυτοί οι άνθρωποι από εκεί που βρίσκονται μας βλέπουν προσεύχονται για εμάς και ως ιερέας που ήταν ο παπά Γιάννης θα μας δίνει από εκεί ψηλά που ήταν θα μας δίνει την ευλογία του. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια του Πατριάρχου μας αλλά και όλων των κληρικών του Πατριαρχείου μας… προς την οικογένεια του προς τα αδέλφια του, την πρεσβύτερα, τα παιδιά, τα εγγόνια του, προς το προεδρείο της Εκκλησίας αυτής αλλά και σε όλους τους πιστούς, τα πνευματικά τέκνα του πατρός Ιωάννου. Ο Θεός να τον αναπαύει να είναι συλλειτουργός του τώρα στο ουράνιο θυσιαστήριο. Εύχομαι η Εκκλησία αυτή για την οποία είχε μεγάλη αγάπη να βρει έναν ικανό και άξιο διάδοχό του. Ο θεός να τον αναπαύσει».

Αρέσει σε %d bloggers: