Με υπερηφάνεια παρέλασαν οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου, των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου τιμώντας την Εθνική Επέτειο του 1821.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αμπετείου φορώντας παραδοσιακές στολές παρέλασαν στο προαύλιο του Σπετσεροπούλειου Ιδρύματος. Μαζί τους ήταν και οι Πρόσκοποι του Καΐρου.

Αμέσως μετά οι μαθητές όλων των σχολείων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στην ομιλία του τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έκαναν και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι από εχθές μας έδειξαν ότι ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, οι Αιγυπτιώτες, μικροί και μεγάλοι, ζούνε με τον παλμό της πατρίδας τους, της Ελλάδος.

Οι στιγμές για την πατρίδα μας δεν είναι εύκολες, όπως ακούσατε και για το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν πολλοί που βλέπουν την επιτυχία της Ελλάδος, τις συμμαχίες της, τη γεωπολιτική της θέση, τον πλούτο της, και θεωρούν ότι δεν ανήκουν μόνο σε αυτήν.

Σε αυτούς όπως απαντήσαμε το 1821 θα απαντήσουμε αλλά όχι με τον τρόπο που απαντήσαμε τότε, αλλά με τις δυνατότητες που μας δίνει η σημερινή μας δύναμη.

Με το να είμαστε μέλος μιας μεγάλης οικογένειας και να έχουμε γύρω μας φίλους, όπως είναι η Αίγυπτος και όλα τα άλλα κράτη. Να ευχηθώ λοιπόν σε όλους σας να είστε πάντα καλά, να έχετε πάντα δύναμη και να αγαπάτε την Ελλάδα γιατί όποιος έχει μέσα στην ψυχή του την Ελλάδα αισθάνεται κάθε είδους μεγαλείο. Να είστε πάντα καλά. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αίγυπτος».

Νωρίτερα στο παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος τέλεσε τη Δοξολογία για την 25η Μαρτίου.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, διάβασε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την 25η Μαρτίου που απευθύνεται στους Αποδήμους.

Οι επίσημοι

Την παρέλαση παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, η Ά Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ελίνα Κυριακοπούλου.

Επίσης ήταν παρών ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Δήμος Πατρίκιος, Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ.Γιώργος Ψάνης, της Αμπετειου κ. Χρήστος Παπαθανασίου και ο Διαχειριστικός Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής.

Τους παραδοσιακούς χορούς στους μαθητές δίδαξε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Σωτηρία Μπέτα.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά της εκδηλώσεις η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου προσέφερε κέρασμα σε όλους τους παροίκους στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως.

Διαβάστε επίσης:

Αχιλλοπούλειος – Αμπέτειος: Συγκινητικές γιορτές για την 25η Μαρτίου – Στα αραβικά παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά θεατρικό (Videos / Photos)

Αρέσει σε %d bloggers: