Wadi el-Hudi: Ανακαλύφθηκαν 100 αρχαίες επιγραφές σε ορυχεία αμέθυστου (Photos)
02/04/2019
Ριζική ανακαίνιση στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου (Video / Photos)
03/04/2019
Show all

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ενθρόνισε τον νέο Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο (Photos)

Την Κυριακή 31η Μαρτίου 2019, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, καθ’ ην η Εκκλησία μας εορτάζει την προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου στην παλαιά Λευκωσία.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προέβη στη χειροθέτηση δύο αναγνωστών, των κ.κ. Παναγιώτου Χατζηγεωργίου και Χριστοδούλου Λαμπριανίδη, οι οποίοι επί σειρά ετών διακονούν στο αναλόγιο του Ιερού Ναού του Οσίου Σάββα.

Ακολούθως, τελέσθηκε με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, κατά την τάξη του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Πατριαρχικού Εξάρχου της κατά Αλεξάνδρειαν Εκκλησίας στην Κύπρο, Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου.

Μετά την Tελετή Ενθρόνισης, επακολούθησε η ομιλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο και στην σπουδαιότητά της για τον Αλεξανδρινό Θρόνο, καθότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι Εκκλησίες Αλεξανδρείας και Κύπρου συνδέονται με δεσμούς αδελφικής αγάπης και αλληλοσυμπαράστασης, γεγονός που επιβεβαίωσε και η πρόσφατη παραχώρηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο του ιερού ναού του οσίου Σάββα και των πέριξ αυτών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της Εξαρχίας στην Κύπρο.

Επίσης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία όλων των παρευρισκομένων στον Ιερό Ναό. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην παρουσία του Εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Καθηγουμένου π. Ιωάννου, εκφράζοντας θερμότατες ευχαριστίες προς τον Προκαθήμενον της αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου για όλα όσα προσέφερε και προσφέρει καθώς και για την παρουσία εκπροσώπου του στην Τελετή.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος εκφώνησε τον Επιβατήριο λόγο του. Μετά την τελετή επακολούθησε η υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουϊνέας κ. Γεωργίου παρουσίαση του βιβλίου της αρχόντισσας των Εκκλησιών και συνεργάτιδος του Αλεξανδρινού Πατριαρχείου κ. Αριάδνης Ψύλλου υπό τον τίτλον «Ευτέρπη», αφιερωμένο στην οσιάς βιοτής μακαριστή Μητέρα Ευτέρπη Χιωτέλλη.

Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ, Γουϊνέας κ. Γεώργιος (έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα), Μέμφιδος κ. Νικόδημος (Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, (νέος έξαρχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κύπρο), ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμ. κ. Ιωάννης (εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου) και άλλων κληρικών.

Στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθησαν, ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπ. Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας Κύπρου κ. Κυπριανός Λούης, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντγος Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κύπρου, ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. κ. Νίκος Τορναρίτης, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγύη και υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Ελένη Θεοχάρους, λοιποί διπλωματικοί ακόλουθοι, μεγάλοι ευεργέτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι κ.κ. Τσιρίδης Κωνσταντίνος και Ιωάννης Κασουλίδης, άρχοντες οφφικιάλοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείου, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Λευκωσίας, καθώς επίσης και πολλοί φίλοι και συμπαραστάτες του έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κύπρο.

Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Αρέσει σε %d bloggers: