Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αναβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει στον τομέα της Υγείας όχι μόνο για τους παροίκους αλλά και για τους Αιγύπτιους. Στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται έργα πνοής με στόχο την ριζική ανακαίνιση μονάδων υγείας.

Εμπνευστής τους, ο κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προϊστάμενος της Εφορείας Υγείας, ο οποίος έχει καταφέρει να μετατρέψει τον Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου σε έναν οικονομικά ισχυρό φορέα και έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης των οικονομικών της Ε.Κ.Κ.

Στα 15.400 τετραγωνικά μέτρα που εκτείνονται οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, μας ξαναγεί ο κ. Σαμουήλ Λούις.
Πρώτος σταθμός της περιήγησής μας, τα εξωτερικά ιατρεία. Οι τοίχοι εσωτερικά και εξωτερικά έχουν γκρεμιστεί. Νέα τοιχοποιία, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται ενώ παράλληλα αλλάζει και η διαρρύθμιση του χώρου. Επίσης, δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.

?

Επόμενος σταθμός της περιήγησής μας ο χώρος του πλυντηρίου. Και εκεί στο παλιό κτήριο γίνεται ανακαίνιση. Δάπεδα, πλακάκια, επιχρίσματα, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για το πλύσιμο, το σιδέρωμα, την απολύμανση των κλινοσκεπασμάτων και των σεντονιών αλλά και των ενδυμάτων των γιατρών.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται ένας χώρος, ο οποίος αλλάζει ριζικά και αυτός όψη. Πρόκειται για το τμήμα αποστείρωσης των ιατρικών εργαλείων. Η ανακαίνιση και εκεί γίνεται εκ βάθρων και με υψηλές προδιαγραφές.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Λούις, τα συνεργεία ανακαίνισης και εξοπλισμού των χώρων εργάζονται συνεχώς. Τα δε έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνιά τους.

Εκτός όμως από τη συνεχή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ο κ. Ιορδανίδης έχει θέσει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών υγείας και σε νέα πεδία. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Νέο Φως» το Νοέμβριο του 2018 τον είχαμε ρωτήσει ποιος ήταν ο στόχος που είχε θέσει. Η απάντησή του δίνει το στίγμα του οράματός του:

«Ο νέος στόχος που έχουμε θέσει για το μέλλον, είναι να μπορέσουμε να ανεγείρουμε και άλλα κτήρια τα οποία θα στεγάσουν παροχές οι οποίες θα είναι προσοδοφόρες. Για παράδειγμα έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε καρδιοχειρουργική κλινική όπου θα κάνουμε και επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και οφθαλμολογική κλινική όπου θα αναλαμβάνουμε και επεμβάσεις με λέιζερ».

Υπεραιωνόβια ιστορία

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την εξυπηρέτηση των παροίκων ίδρυσε το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου (ΕΝΚ) το 1912 στην περιοχή της Αμπασίας. Από τότε μέχρι σήμερα το Ε.Ν.Κ λειτουργεί ανελλιπώς και είναι το μοναδικό μη ιδιωτικό Ελληνικό νοσοκομείο της διασποράς. Το Ε.Ν.Κ παραχωρήθηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελληνική Αεροπορία, ενώ εκατομμύρια ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά και εσωτερικά του τμήματα κατά την υπεραιωνόβια ιστορία του. Το Ε.Ν.Κ συνεχίζει την διαχρονική του πορεία και στις μέρες μας.

Ο κ. Ιορδανίδης είναι και ο «γιατρός» του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου. Το εξυγίανε και το μετέτρεψε σε ένα από τα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αιγύπτου. Το νοσοκομείο έχει περισσότερες από 110 κλίνες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν όλες τις ειδικότητες. Πρόκειται για ένα γενικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί την Ελληνική Παροικία και Αιγύπτιους.

Η παροχή περίθαλψης είναι δωρεάν για τους Αιγυπτιώτες οι οποίοι καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο των φαρμάκων. Στους απόρους η Κοινότητα προσφέρει δωρεάν και τα φάρμακα.

Στο Ε.Ν.Κ στεγάζεται και το Ελληνικό Γηροκομείο το οποίο έχει ανακαινιστεί και έχει μια πτέρυγα για τους Έλληνες και μια πτέρυγα για τους Αιγύπτιους.

Αρέσει σε %d bloggers: