Ήταν αρχές Μαρτίου του 2019 όταν η ομάδα τέχνης Πάροδος επισκέφθηκε την Αίγυπτο, ύστερα από πρόσκληση της  Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας.

Σκοπός της επίσκεψης  ήταν η οργάνωση πενθήμερων καλλιτεχνικών δράσεων με επίκεντρο την ψυχαγωγία και την  ενθάρρυνση της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών των εκπαιδευτηρίων της Ε.Κ.Α.

Με την λήξη των εκδηλώσεων για τα μέλη της Παρόδου αποτέλεσε  προτεραιότητά  η επίσκεψη στα  Ελληνικά Εκπαιδευτήρια στην Ηλιούπολη, κατά την διήμερη παραμονή τους στο Κάιρο.

Ήταν το πρωί της Τρίτης 12/3/2019. Η χαρά των μαθητών της Αχιλλοπουλείου Σχολής αλλά και της Αμπετείου ήταν μεγάλη. Αυτό φάνηκε από την ενθουσιώδη υποδοχή των μαθητών κατά την άφιξη των μελών της Παρόδου. 

Να σημειωθεί ότι η Πάροδος επί πολλά χρόνια (σχεδόν κάθε χρόνο), επισκέπτεται τα Ελληνικά επαιδευτήρια στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια.

Η ετήσια συμμετοχή της ομάδας στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των εκπαιδευτηρίων έχει γίνει σχεδόν θεσμός. Η διαρκής ενθάρρυνση της  συμμετοχής των μαθητών σε ποικίλες δημιουργικές δράσεις έχοντας ως  βάση το παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τη μουσική και την οπτικοακουστική δημιουργία δείχνει να γοητεύει τα παιδιά όλων των ηλικιών και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχει  δυναμώσει και η φιλία μεταξύ των μαθητών και των μελών της νεότερης γενιάς της Παρόδου.

Οι εκδηλώσεις της Τρίτης 12/3/2019 στα σχολεία της Ηλιούπολης οργανώθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα σε τρία διδακτικά δίωρα και απευθύνθηκαν στους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Στο ξεκίνημα τα μικρότερης ηλικίας παιδιά του νηπιαγωγείου και της Α’ και Β’ τάξης είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν συμμετέχοντας σε ένα θεατρικό παιχνίδι.

Στη συνέχεια οι μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων  συμμετείχαν  δυναμικά σε κινητικά παιχνίδια και δια μέσου της αφήγησης και του θεάτρου οδηγήθηκαν στην παρακολούθηση του παραμυθιού «Ο Γκάρης»  της Τασούλας Επτακοίλη (εκδόσεις  ΠΑΤΑΚΗ).

Το τελευταίο δίωρο, με τη δυναμική παρόρμηση των μελών της Παρόδου οι μαθητές της Αμπετείου δημιούργησαν  μία δυναμική μουσικοκινητική δράση. Λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης  προβλήθηκε και η  δεκάλεπτη οπτικοακουστική δημιουργία των μαθητών του Αβερωφείου Γυμνασίου –  Λυκείου της Αλεξάνδρειας, με τον τίτλο «Η πινέζα», σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Τσαγανού και Γιάννη Μπρουκλόγιαννη.

Φεύγοντας από την Ηλιούπολη  τα μέλη της Παρόδου ευχηθήκαν  σε όλους τους μαθητές καλή επιτυχία στα μαθήματά τους και  ευχαρίστησαν τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων για την πρόσκληση.

Από την ομάδα τέχνης Πάροδος συμμετείχαν σε ρόλο εμψύχωσης: οι Ελένη Καλογιάννη (εκπαιδευτικός), Φαίη Κουφάκη (μουσικός), Αγγελική Σκουλίκα (εκπαιδευτικός), Κωνσταντίνος Δαμιανάκης (μουσικός) και οι  Λεωνίδας Τσαγανός (πτυχιούχος ναυπηγός) και Γιάννη Μπρουκλόγιαννη (γεωπόνος).

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων είχε ο Αιγυπτιώτης Ηλίας Πίτσικας.

*Ευχαριστούμε την ομάδα Τέχνης για το κείμενο και τις φωτογραφίες που μας έστειλε.

Αρέσει σε %d bloggers: