“Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου, προσφέρουσι Χριστέ μου.
Καθελών του ξύλου, ο Αριμαθείας, εν τάφω Σε κηδεύει.
Μυροφόροι ήλθον, μύρα σοι, Χριστέ μου, κομίζουσαι προφρόνως…”

Μεγάλη Παρασκευή. Το Θείο δράμα κορυφώνεται. Οι Αιγυπτιώτες του Καΐρου, με κατάνυξη παρακολούθησαν σε όλες τις Εκκλησίες της Αιγυπτιακής Πρωτεύουσας, την Αποκαθήλωση και την περιφορά του Επιταφίου.

Στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι, τελέσθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιταφίου στο προαύλιο του ιστορικού ναού όπου χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως, ο Άγιος Νεκτάριος. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το κελί του.

Τον Επιτάφιο κρατούσε ευλαβικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Γραμματέας του Δ.Σ της Αl Ahli Bank of Kuwait – Egypt κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης. Ευλαβικά ακολουθούσε την περιφορά του Επιταφίου και η σύζυγος του Προέδρου της Ε.Κ.Κ, κ. Ελένη Καβαλή.

Η μπάντα του 1ου Συστήματος Προσκόπων συνόδευε με τους ήχους της την πένθιμη πομπή.

Κορύφωση του Θείου δράματος και στην Παναγίτσα Ηλιουπόλεως, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος. Παρών ήταν ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής.

Αργά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, έγινε η περιφορά του Επιταφίου στην ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Στην Ακολουθία του Επιταφίου χοροστάτησε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος.

Η περιφορά του Επιταφίου έγινε στο προαύλιο της μονής και πέρασε μέσα από το κοιμητήριο της. Η μπάντα των προσκόπων παιάνιζε και εδώ πένθιμα.

Την Ακολουθία παρακολούθησε ο επικεφαλής ΟΕΥ Καϊρου κ. Μακρανδρέου, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Ανδρέας Γιόσρι ( ο οποίος είναι και αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καΐρου) κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς καθώς και ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολή κ. Τάσος Αναστασίου.

Τον Σταυρό κρατούσε κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Χάγιατ.


Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον Αγ. Παντελεήμονα, το παρεκκλήσι του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου.

Οι φιλοξενούμενοι και οι ασθενείς με τα αναπηρικά καροτσάκια τους, συνοδευόμενοι από το προσωπικό και του συγγενείς τους παρακολούθησαν την Ακολουθία του Επιταφίου.


Αμέσως μετά όλοι μαζί, προσωπικό, νοσηλευτές, νοσηλευόμενοι αλλά και γέροντες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό Γηροκομείο ακολούθησαν την πένθιμη πομπή στο προαύλιο του Ε.Ν.Κ.


Τον Επιτάφιο κρατούσε ο Κοινοτικός Επίτροπος και Προϊστάμενος της Εφορείας Πρόνοιας κ. Ανδρέας Ρούσσος, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Γιόσρι και Στέλιος Χαλκιάς καθώς και ο διευθυντής του Ε.Ν.Κ κ. Σαμουήλ Λούις.

Το έθιμο της φακής και οι πρόσκοποι

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου συμμετέχουν στην κορύφωση του Θείου δράματος. Με την μπάντα τους συνοδεύουν την πένθιμη πομπή της περιφοράς του Επιταφίου σε όλες τις Εκκλησίες του Καΐρου. Όπως κάθε Μεγάλη Παρασκευή, έτσι και φέτος ακολούθησαν πιστά το έθιμο της κατανάλωσης φακής.

Το νηστίσιμο γεύμα σερβιρίστηκε στο προαύλιο των εγκαταστάσεων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καΐρου, με θέα τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η ανακαίνιση του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Αρέσει σε %d bloggers: