Καλό Πάσχα: Οι ευχές της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου
27/04/2019
thumbnail of Easter 19
Νέο Φως 29.4.19
27/04/2019
Show all

Πατριάρχης Θεόδωρος: Ο σεβασμός στους καταπονούμενους εκφράζει τη λατρεία μας προς τον Αναστάντα Χριστό


Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ στο Αναστάσιμο μήνυμά του εκτός από τη θεολογική προσέγγιση της Ανάστασης αναφέρεται και στο μήνυμα που στέλνει η αυτοθυσία του Χριστού στον σύγχρονο άνθρωπο. Ιδιαίτερη αναφορά όμως κάνει και στα μεγάλα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί σήμερα όλος ο κόσμος. Η μετανάστευση, η ακραία φτώχεια, τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα είναι προβλήματα που δημιουργούνται από τους ισχυρούς. Ανάμεσα, σε αυτή τη ζοφερή εικόνα, η Ανάσταση του Κυρίου έρχεται να φωτίσει και να δώσει τη λύση στα σύγχρονα προβλήματα.

Το Αναστάσιμο μήνυμα του Πατριάρχη Θεόδωρου

Πιστεύομε «εις ένα Κύριον Ιησού Χριστόν… παθόντα και ταφέντα και αναστάντα».

Αγαπητά μου παιδιά,

Εορτάζομε με αγαλλίαση και πνευματική χαρά το ζωηφόρο Άγιον Πάσχα! «Πάσχα το τερπνόν, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα, Πάσχα πανσεβάσμιον ημίν ανέτειλε, Πάσχα, εν χαρά αλλήλους περιπτυξώμεθα, ω Πάσχα λύτρον λύπης». Δεν αγνοούμε όμως την οδυνηρή πραγματικότητα της καθημερινότητάς μας, τον πόνο, την αδικία, την αρρώστια. Το Πάσχα είναι γεγονός μοναδικό, δυναμικό. Το πένθος και ο θρήνος υποχωρούν στη λαμπρότητα του θείου Φωτός και στον θρίαμβο της ζωηφόρου Αναστάσεως.

Γνωρίζομε ότι πολλοί αδελφοί μας ασφυκτιούν στην εποχή μας οικονομικώς και ότι άλλοι ευρίσκονται στα όρια της ένδειας. Η ανασφάλεια και τα παντός είδους αδιέξοδα, με τις καταλυτικές επιπτώσεις τους στη βιοτή του λαού μας, αφορούν σε όλη την κοινωνία, αφού δεν πίπτουν από τη μία  πλευρά του δρόμου τα θύματα και από την άλλη δεν ευρίσκονται οι θεαταί του δράματος εκείνων, αλλά όλοι συνοδοιπορούντες υφιστάμεθα συνέπειες με κοινό αντίκτυπο. Πρωτίστως τα φαινόμενα αυτά καλούν τους πάντες σε αυτοκριτική, σε συνειδητοποίηση του ελλείμματος και της ανεπαρκείας προς αγαπητική συμπόρευση και συνεργασία. Γύρω μας μαίνονται πόλεμοι και καταστροφές. Περιοχές πλησίον μας κατακλύσθηκαν από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βιώνουν τα αδιέξοδα των πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων των ισχυρών του κόσμου τούτου.

Εν μέσω του ζόφου τον οποίον επιφέρουν τα ανθρώπινα πάθη, προβάλλει λαμπροφόρο το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Σωτήρος. Για την Ορθοδοξία μας κάθε άνθρωπος είναι μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα, εικόνα Θεού, ασχέτως χρώματος, γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμικών καταβολών. Τούτο επιτάσσει την ειλικρινή διακονία του ανθρώπου, και μάλιστα του «εν ανάγκαις», σε πλήρη αναφορά προς τις σωτήριες εντολές του Δημιουργού του. Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού. Εντός αυτής «είτε πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη», εφ’ όσον «ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ».

Η Πίστη στον «παθόντα και ταφέντα και αναστάντα» Κύριο και η μετ’ Αυτού υπαρξιακή σχέση παροχετεύουν στην ψυχή καρτερία και αντοχή, δύναμη πνευματική και γαλήνη εσωτερική. Συγχρόνως, αυτή η Πίστη μας εμπνέει να παριστάμεθα στοργικά στο πλευρό όσων υποφέρουν. Ο σεβασμός και η φροντίδα στους καταπονουμένους εκφράζει με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τη λατρεία μας προς τον αναστάντα «διά την ημετέραν σωτηρίαν» Χριστόν. Πολύ περισσότερο η συναντίληψη των θλίψεων των πλησίον μας και η φροντίδα για την ανακούφισή τους διατρανώνει την αναστάσιμη πίστη και την έμπρακτη αγάπη μας.

Παιδιά μου,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! «Μέρα είναι αγάπης. Άδης ενικήθη[…]Κάθε πρόσωπο λάμπει απ’ το αγιοκέρι, όπου κρατούνε οι χριστιανοί στο χέρι», κατά τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Ας μας χαρίζει ο Αναστάς Κύριος, ο Αρχηγός της Ζωής, την ελπίδα, την αγάπη, τη δύναμη και τη χαρά μέσα στο ανέσπερο φως της Αναστάσεώς Του. Παρέχοντας σε όλους την ευλογία του Αναστάντος Χριστού, του Νικητή του θανάτου, της φθοράς και του πόνου, χαιρετίζω με αναστάσιμη χαρά κάθε ένα και κάθε μία από Σας προσωπικά με τον αναστάσιμο παιάνα: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ! ευχόμενος κάθε αγαθόν και ευάρεστον «τω Κυρίω εν οις πράττομεν».

Με αναστάσιμες ευχές

† Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β΄

Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

Αρέσει σε %d bloggers: