Με «άρωμα» γυναίκας, έντονη συναισθηματική φόρτιση αλλά και απολογισμό έργου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, η ετήσια γενική συνέλευση της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν εκτός από σύσσωμο το Δ.Σ  και μέλη της Φιλοπτώχου, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης Πρόεδρος της εν Καίρω Κυπριακής Αδελφότητας, ο κ. Αλέκος Καζαμίας Πρόεδρος  Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (ΣΕΑΑΣ), ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Καίρου, ο κ. Αντώνης Διαμαντίδης Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου, η κ. Ευαγγελία Θηραίου Πρόεδρος Μαρίας Αιγυπτίας, η κ. Θεανώ Μπενοβία Γραμματέας Χιακής Αδελφότητας  «Όμηρος»  καθώς και πολλοί πάροικοι και μέλη της Αδελφότητας.

Στην αρχή των εργασιών της γενικής συνέλευσης της «Φιλοπτώχου» όλοι οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη αυτών που έφυγαν για πάντα από κοντά μας τη χρονιά που μας πέρασε.

Ειδικότερα, για τη Θεοδώρα Φιλοθέου την επί σειρά ετών Πρόεδρο του σωματείου, τον Δημήτριο Καζακάκο σύζυγο της Γραμματέως του σωματείου, Αζίζ Μιχαήλ Μούσσα σύζυγο της κ. Ζωής Αλιμπέρτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τον πατ. Ιωάννη Μαγγανά, την Σόφη Ρούσσου μέλος και υποστηρίκτρια του σωματείου, τη Διονυσία Βαλλιανάτου μέλος του σωματείου, τον Απόλλωνα Βλάχο υποστηρικτή του σωματείου, τον Στέφανο Σουρουκίδη λογιστή της Φιλοπτώχου για αρκετό διάστημα και τον Μάριο Χαγιάτ.

Στην ομιλία της η πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο της Αδελφότητας, το Δ.Σ της οποίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελείται από γυναίκες άοκνες, αεικίνητες, γεμάτες αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Μίλησε για τα επιδόματα που δίνουν σε νέους, δοκιμαζόμενους κα που στέκονται πάντα κοντά στις χαρές και στις λύπες των παροίκων. Μιλώντας δε για τις κυρίες που απαρτίζουν το Δ.Σ της Αδελφότητας είπε:

«…Κοινό τους στοιχείο είναι να προσφέρουν από τον προσωπικό τους χρόνο και την ξεκούρασή τους (όσο μπορεί η κάθε μία) για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους. Να βρεθούν δίπλα του σε μία πολύ δύσκολη φάση της ζωής του, να συμμεριστούν μαζί του τις λύπες του, ένα πρόβλημα υγείας που κατ’ επέκταση επηρεάζει όλη την οικογένειά του. Τις χαρές του (μία επιτυχία στις σπουδές των παιδιών του, ένα γάμο, μία βάφτιση κ.ά). Εδώ λοιπόν είναι η έδρα του σωματείου που κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα (εάν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή λόγω εορτών ή κάποιου σοβαρού συμβάντος) γίνονται οι τακτικές πληρωμές των βοηθημάτων. Τις υπόλοιπες Τετάρτες του μήνα οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για κάθε άνθρωπο που αισθάνεται ότι έχει ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας το πρόβλημά του».

Η κ. Σκουφαρίδου έκανε απολογισμό του έργου της Φιλοπτώχου για το 2018. Είπε ότι οι προσφορές που δέχεται η Αδελφότητα δεν είναι μόνο χρηματικές, αλλά ποικίλες, όπως για παράδειγμα ενδύματα σε άριστη κατάσταση τα οποία προσφέρονται σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. Αναφέρθηκε στους δύο εράνους που έκανε η Αδελφότητα. Είπε ότι το περασμένο έτος  προσέφερε, εκτός από τα τακτικά επιδόματα τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, 5 υποτροφίες σε παιδιά που φοιτούν σε Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια, οικονομικές ενισχύσεις σε παιδιά, αλλά και διανομή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και μάλλινων κουβερτών.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσφορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου στον Κοινοτικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης για την εξυπηρέτηση των υπερηλίκων,  για το μνημόσυνο των ευεργετών και δωρητών που τελείται κάθε χρόνο – βάση καταστατικού – από κοινού με την Ε.Κ.Κ. Η κ. Σκουφαρίδουμίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το έργο της αείμνηστης Λόλας Φιλοθέου, ενώολοκληρώνοντας την ομιλία της ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μέμφιδος, τον Γενικό Πρόξενο και τον Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Κ για τα καλά τους λόγια και επιβεβαίωσε ότι η «Φιλόπτωχος» θα συνεχίσει το έργο της με τον ίδιο ζήλο.

Εκλεκτά εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες της «Φιλοπτώχου» προκάλεσαν το θαυμασμό των παρευρισκομένων αλλά και το παραδοσιακό τσούγκρισμα του αυγού δημιούργησε ανταγωνισμό και πολλά χαμόγελα.

*Φωτογραφίες: Γιάννης Φουρτούνας

Αρέσει σε %d bloggers: