Πατέρας για 3η φορά ο Κοινοτικός Επίτροπος Στέλιος Χαλκιάς
20/05/2019
Ελληνικό Φεστιβάλ Λιβάνου: «Παράθυρο» στην Ελλάδα για το αραβικό κοινό
21/05/2019
Show all

Με όραμα παρά τις αντιξοότητες η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου – «Αχίλλειος πτέρνα» τα οικονομικά του (Video / Photos)

Στην κεντρική αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου (ΕΚΕΚ) πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση του οργανισμού, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου (ΕΚΕΚ) κ. Νικόλας Βαδής σε μια περιεκτική ομιλία, τόνισε ότι στόχος του Δ.Σ είναι να αναβιώσει η παλαιά αίγλη του Κέντρου. Αναφέρθηκε όμως και στην ανάγκη όλα τα μέλη να ομονοήσουν και να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.


«…έχουμε και το καθήκον να ανοίξουμε το Κέντρο και σε άλλους Έλληνες που δραστηριοποιούνται και ζουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, μηχανικούς και άλλους που έχουν μόνιμη διαμονή και εργασία εδώ αλλά έως τώρα δεν καταφέραμε να τους ενεργοποιήσουμε στην κοινότητά μας, ώστε να εμπνευστούν και αυτοί και να έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν το δικό τους δυναμισμό στις εκδηλώσεις μας. Πολλοί από μας γνωρίζουν κάποιον σημαντικό Έλληνα που ζει ανάμεσά μας αλλά μέχρι τώρα παραμένει μακριά από το Κέντρο, είτε ακόμη και δε γνωρίζει καν την ύπαρξή του…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαδής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαδής αναφέρθηκε και στα οικονομικά του Κέντρου: «…Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι μας υποχρέωσαν να πληρώσουμε το Φ.Π.Α. από το 2016 που ανέρχεται στο 14%. Η φορολογική υπηρεσία μας επέβαλε το ποσόν των 450.000 Λ.Αιγ. και κατόπιν συμβιβασμού, πληρώσαμε τις πρώτες 50.000 Λ.Αιγ. και το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί σε 17 δόσεις των 25.000 Λ.Αιγ. ανά κάθε μήνα, πράγμα που έχει ξεκινήσει να γίνεται από τον Ιανουάριο του 2019».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα, την Μεγάλη Ευεργέτιδα κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη για το ότι χρηματοδότησε από κοινού με το Κέντρο την ανακαίνιση της κουζίνας του.

Ο κ. Βαδής έδωσε στην συνέχεια τον λόγο στον αντιπρόεδρο του ΕΚΕΚ κ. Ν. Κάτσικα που πρόβαλε σε βίντεο επισκέψεις επισήμων και αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το 2018 και το 2019.

Ο Ταμίας του Κέντρου κ. Άγγελος Αθανασούλης έκανε τον οικονομικό απολογισμό για το έτος 2018 που έκλεισε με έλλειμμα περίπου 43,000 Λ.Αιγ. ενώ το προβλεπόμενο πλεόνασμα για το 2019 είναι περίπου 45,000 Λ.Αιγ. και διάβασε επίσης την έκθεση του ορκωτού λογιστή.

Σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής αλλά και στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενότητα αλλά και στο να λειτουργεί το Κέντρο σε όλα τα επίπεδα εν τάξη, προκειμένου να επιστρέψει στην εύρυθμη λειτουργία του και να γίνει πόλος έλξης της παροικίας. Συνεχάρη επίσης, τον κ. Βαδή για την ουσιαστική ομιλία του. Χαρακτήρισε το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου «πνεύμονα για την παροικία», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς αυτό δεν θα «αναπνέει τόσο καλά».

«…Για αυτό απαιτείται συνεργασία και ομόνοια ώστε να στηριχτεί η προσπάθεια που γίνεται… Προσωπικά ο ίδιος, όποτε μου ζητήθηκε βρέθηκα στο πλευρό του Δ.Σ», είπε ο κ. Καβαλής και πρόσθεσε ότι «είναι πολλά αυτά που περνά το Δ.Σ και δεν τα αναφέρει εσκεμμένα προκειμένου να μην διασπείρει τη μιζέρια. Η Διαχειριστική Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που όπως αναφέρθηκε από το ΔΣ του ΕΚΕΚ έχει κλείσει το θέμα των φόρων και είστε στα βήματα της τάξης», τόνισε.

Ο κ. Καβαλής επανέλαβε την πρόταση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, κατά την Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως προκειμένου να υπάρχει συντονισμός στις εορτές ώστε να παραμένει ανοιχτό ένα από τα ελληνικά εστιατόρια της παροικίας και όχι όλα. Πρότεινε επίσης κάθε δύο με τρεις μήνες να διοργανώνεται μια βραδιά – ανά παροικιακό σωματείο – με ελληνικά φαγητά για παροίκους και επισκέπτες τους με προσιτές τιμές, με στόχο και την παροικιακή συνεύρεση αλλά και την έλξη επισκεπτών.

Χαιρετισμούς, στη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, εκτός του Προέδρου της Ε.Κ.Κ, απεύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος δίνοντας μήνυμα ενότητας και συνεργασίας και ο πατήρ Στέφανος – ο οποίος εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο– και μετέφερε παράλληλα την ευλογία του.

Στη Γενική Συνέλευση του ΕΚΕΚ, παραβρέθηκε επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ.Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζούε, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Ανδρέας Γιόσρι και Ανδρέας Ρούσσος, καθώς επίσης και ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ και επίτιμος Πρόεδρος του ΕΚΕΚ κ. Νικόλας Πολίτης.

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη, Γραμματέα του Δ.Σ της Αl Ahli Bank of Kuwait – Egypt και τακτικού μέλους του ΕΚΕΚ, για κάποιες διορθώσεις στο κείμενο του διανεμόμενου Ισολογισμού, όπως και πως η πρόσκληση του ως μέλος του ΕΚΕΚ για την συνέλευση δεν ταχυδρομήθηκε στην διεύθυνση του αλλά στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας!

Το φαινόμενο αυτό τόνισε επίσης και ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ είναι νέο, και άλλο επίσης σωματείο στέλνει προσκλήσεις αντί στη διεύθυνση των μελών τους, στην Κοινότητα και ζήτησε να αναλάβουν οι γραμματείς των σωματείων αυτών τις ευθύνες τους στην ενημέρωση των μητρώων, ζητώντας τον λόγο από τον κ. Α. Διαμαντίδη γιατί στάλθηκαν στην Ε.Κ.Κ , και ο οποίος απάντησε πως δεν θα συνεχίσει να είναι γραμματέας του ΕΚΕΚ…

Καταγράφουμε επίσης την δήλωση του κ. Γουναρόπουλου πως από διετίας παραιτήθηκε από το Δ.Σ που όμως επειδή δεν έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ υποχρεώθηκε να την δηλώσει δημόσια.

Γενικά η συνέλευση του ΕΚΕΚ είχε επιτυχία, ήπιους τόνους, καλόβουλες παρεμβάσεις και ένα ευχάριστο κέρασμα από τον οργανισμό προς τους παρευρισκομένους.

Ευχή του “Νέου Φωτός” είναι να μπορέσει ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στον παροικιακό ρόλο του όπως έκανε για πολλές δεκαετίες και για να γίνει αυτό θα πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες του Δ.Σ προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και παράλληλα το Δ.Σ οφείλει να στραφεί στην αποδοτικότερη οικονομική διαχείριση καθώς τα οικονομικά του παραμένουν η «Αχίλλειος πτέρνα» του.

Αρέσει σε %d bloggers: