Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος τίμησε την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αμέριστη στήριξη του ιεραποστολικού έργου των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η Εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρέστησαν, επίσης, Αρχιερείς, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, διευθυντές υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, κλήρος και λαός, ενώ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας συνόδευε ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος αναφέρθηκε στην ιστορία και στις δράσεις του οργανισμού και μεταξύ άλλων τόνισε πως «το ιεραποστολικό έργο της Αποστολικής Διακονίας, µέσα στο πλαίσιο της κανονικής εκκλησιαστικής αλληλεγγύης, αγκαλιάζει όχι µόνο την Αφρική, την Ασία, την Άπω Ανατολή, την Λατινική Αµερική, αλλά και την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τις χώρες του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Ιεροσολύµων, και τον Ελληνισµό της Διασποράς.

Το ενεργώς ήσυχο και αθόρυβο αυτό έργο της Αποστολικής Διακονίας έχει καρποφορήσει και καρποφορεί σε πολλές πλευρές της ιστορίας της οικουµένης, της Εκκλησίας και της Πατρίδας µας», ενώ επεσήμανε ότι «το άνοιγµα της συνειδήσεως και των ενδιαφερόντων µας στην οικουµενική προοπτική της Ορθοδοξίας δεν αποτελεί παράρτηµα ή πάρεργο. Εντάσσεται µέσα στο καθολικό χρέος και το ήθος της Εκκλησίας. Η ευαισθητοποίησή µας στην παγκόσµια αποστολή της Εκκλησίας µας συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για να ζήσουµε βαθύτερα την Ορθοδοξία, που δονείται από το µήνυµα της Αναστάσεως και αναπνέει στην ατµόσφαιρα της Πεντηκοστής».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος φανερά συγκινημένος μίλησε για την πολύτιμη συνεισφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ιεραποστολικό έργο τονίζοντας πως «ερχόμαστε συνέχεια, όχι ως ζητιάνοι, αλλά ως αδέλφια σας, για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλό στους ανθρώπους». Επεσήμανε, ακόμη ότι «ποτέ δεν χτύπησα την πόρτα της Εκκλησίας της Ελλάδος και να φύγω δυσαρεστημένος», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά, πως «όταν φύγω από την Ελλάδα, από αυτόν τον ωραίο τόπο και επιστρέψω στην Αφρική θα κοιτάζω τον ουρανό και θα σκέφτομαι ότι δεν είμαι μόνος».

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για το ιεραποστολικό έργο τόνισε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ασχολείται όχι μόνο με την εσωτερική, αλλά και την εξωτερική ιεραποστολή. Ο λαός μας είναι δυνατός, έχει περιεχόμενο και ουσία και ξέρει να αγαπά. Η Εκκλησία φρόντισε την περίοδο της κρίσης να κάνει ότι μπορούσε διότι πίστευε και πιστεύει ότι αυτή είναι που μπορεί να κρατήσει την ενότητα των Ελλήνων περισσότερο από κάθε άλλον σε αυτόν τον τόπο και μέσα σε αυτήν την δύσκολη κρίση, που όλοι την ζήσαμε, δεν ξέχασε τους αδελφούς μας που είναι μακριά από εμάς και έχουν την ανάγκη μας.

Συνεχίσαμε με τον ίδιο τρόπο να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Αυτός ο λαός δείχνει ότι έχει δύναμη και όταν έρχεται η δύσκολη ώρα μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό έγινε στο παρελθόν, στο παρόν και πιστεύω ότι θα γίνει στο μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυρίου μας» και συμπλήρωσε ότι «η διδασκαλία Του, η αγάπη Του, το μήνυμά Του να φτάσει έως εσχάτων της γης. Αυτό είναι αναγκαίο σήμερα».

Κατόπιν, ο Πατριάρχης απένειμε στον Αρχιεπίσκοπος ως Πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συµβουλίου της Αποστολικής Διακονίας, τον Μεγαλόσταυρο και μία εικόνα του Αποστόλου Μάρκου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: Μάκης Αδαμόπουλος.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης.

Αρέσει σε %d bloggers: