Μια εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια της Αμπετείου, εξομολογήσεις από τα όνειρα για την επαγγελματική σταδιοδρομία, συμβουλές, ευχές και έντονη συγκίνηση, διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (ΣΕΑΑΣ) την Πέμπτη 20 Ιουνίου για να αποχαιρετήσει τους 18 αποφοίτους της Γ΄ Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ κ. Αλέκος Καζαμίας, αναφέρθηκε στην ιστορία του Συλλόγου που ιδρύθηκε το 1932. Καλωσόρισε τους 18 αποφοίτους της Αμπετείου Σχολής και τους έδωσε την κάρτα τακτικού μέλους καθώς ένα βιβλίο που έγραψε η επίτιμη πρόεδρος κ.Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή, κατά την αποφοίτηση των μαθητών της Αχιλλοπουλείου συμβουλεύοντας τους να είναι υπερήφανοι που τέλειωσαν το ιστορικό αυτό σχολείο. “Διπλά υπερήφανοι, να είστε που τελειώσατε την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο”, πρόσθεσε ο κ. Καζαμίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Αγ. Αικατερίνης Σινά, στην Ε.Κ.Κ που στηρίζουν αμέριστα τους μαθητές. «Να μην ξεχάσετε την πατρίδα σας, την παροικία και τα σχολεία που έχετε αποφοιτήσει», είπε ο κ. Καζαμίας και αναφέρθηκε στις δύο Μεγάλες Ευεργέτιδες της παροικίας την αείμνηστη Στέλλα Κυριάζη και την Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη για το σπουδαίο έργο τους.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, απευθυνόμενος στους αποφοίτους της Αμπετείου, είπε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι γιατί φέρουν τους ώμους τους ένα ιδιαίτερο πολιτισμό, τον πολιτισμό των Αιγυπτιωτών. «Αυτόν τον πολιτισμό θα τον καταλάβουν εάν βρεθούν σε έναν πολιτισμό διαφορετικό από της Αιγύπτου περιβάλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα αισθανθούν τον πλούτο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ι.Μ Αγ. Αικατερίνης Σινά, της Κοινότητας», είπε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και κάλεσε τους αποφοίτους σε όποιο μέρος της γης και αν βρεθούν να επιστρέφουν πάντα στις ρίζες τους.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, έδωσε τις συμβουλές του προς τους αποφοίτους λέγοντάς τους ότι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούν να κάνουν για την ανέλιξή τους είναι η μόρφωση. Έφερε δε ως παράδειγμα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η οποία κράτησε τη συνοχή της για περίπου 1000 χρόνια λόγω του ότι έδινε έμφαση στην μόρφωση των πολιτών. Μίλησε για τη σημασία των συλλόγων αποφοίτων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πόλο έλξης και τον συνδετικό κρίκο των αποφοίτων κάθε ηλικίας. Για τους Αποφοίτους της Αμπετείου, είπε ότι βρίσκονται στο πλευρό τους όλοι οι Σύλλογοι των Αιγυπτιωτών τόσο στο Κάιρο, όσο και στην Ελλάδα και τους κάλεσε να βρίσκονται κοντά τους.

Σε πρακτικό επίπεδο ο κ. Καβαλής ζήτησε να έχει δίαυλο επικοινωνίας με τους αποφοίτους και τους παρότρυνε να κάνουν σύσκεψη στην Ε.Κ.Κ προκειμένου να συζητήσουν για τις προοπτικές που τους ανοίγονται μετά την αποφοίτησή τους. Τους ευχήθηκε τέλος καλή επιτυχία στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο Αναπληρωτής Συντονιστής Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, κάλεσε τους αποφοίτους της Αμπετείου να μάθουν για την ιστορία των Αιγυπτιώτικων σωματείων. Σε ότι αφορά τον ΣΕΑΑΣ είπε ότι τα μέλη του είχαν πάντα λόγο, άποψη και παρέμβαση στα παροικιακά δρώμενα. «Ήταν ζωντανά κύτταρα της παροικίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν είπε ότι από το σχολικό έτος 2018 – 2019 αποφοίτησε μια από τις μεγαλύτερες τάξεις των τελευταίων ετών, την οποία αποχαιρετά σε αυτή την εκδήλωση του ΣΕΑΑΣ η παροικία. Είπε ότι με την αποφοίτησή τους τελειώνει μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής τους και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν οι μαθητές που ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους στην Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή. Μίλησε για τους επιφανείς αποφοίτους της Αμπετείου που διαπρέπουν σε όλο τον κόσμο. Κλείνοντας δε την ομιλία του είπε: «Είστε οι πρέσβεις αυτής της παροικίας, όπου και αν βρίσκεστε στον κόσμο”.

Η κ. Ελένη Μαγκανά, εκ μέρους του Ιδρύματος Άμπετ, μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού και του Γ.Γ του Ιδρύματος κ. Νικόλα Βαδή. «Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά και να σας ευχηθώ καλή σταδιοδρομία. Να κατακτήσετε τους στόχους και τα όνειρά σας και να είστε πάντα καλά… Θα μου λείψετε πραγματικά».

Εκ μέρους των μαθητών μίλησε ο κ. Άρης Γκρουνστέιν o οποίος ευχαρίστησε όλους τους επισήμους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη για τη Γ΄Λυκειου της Αμπετείου και φυσικά τους καθηγητές που τους συντρόφευσαν στο εκπαιδευτικό τους ταξίδι. «Ήταν ένα πολύ ωραίο ταξιδι για εμάς… Τα σχολικά χρόνια θα μας είναι αξέχαστα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αλίκη Ποτονού, CEO της Gamma Invest, έδωσε τις προσωπικές της συμβουλές για την επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών και τους μίλησε για το Neapolis Univercity of Pafos και τη δραστηριότητα που πρόκειται να αναπτύξει στο Κάιρο. Κάλεσε δε τους αποφοίτους να παραβρεθούν τη Δευτέρα 24 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση που θα πρααγματοποιηθεί στο City Stars.

Στην εκδήλωση του ΣΕΑΑΣ, παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.Νικόδημος, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Ρούσσος (οι οποίοι φανερά συγκινημένοι παρακολούθησαν την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι απόφοιτοι γιοί τους Άρης και Αναστάσης, αντίστοιχα), ο Διευθυντής της Αμπετείου κ. Χρ. Παπαθανασίου και εκπαιδευτικοί.

Οι μαθητές που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2018 – 2019 από την Αμπέτειο

Μωχάμεντ Άχμεντ, Ασα Αμπανόμπ, Μαγκντή Μαίρη, Μαυρόπουλος Μάρκος,
Μπότρος Μιχαήλ, Ναρούζ Ιωσήφ, Γεώργιος Οικονόμου, Αναστάσιος Ρούσσος, Ταουφίκ Μπιτάρ, Σοφία Χελιώτη, Χουσσέιν Νερμίν, Άρης Γκρουνστέϊν, Αλβάρος Κυρίλος, Γεώργιος Σειμένης, Χάμεντ Άχμεντ, Ιχάμπ Αμίρ, Αμντελλατίφ Λάιλα, Ιμπραχίμ Καριμάν.

Αμέσως μετά την εκδήλωση ακολούθησε γεύμα με εκλεκτά εδέσματα που προσέφερε η Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως.

Αρέσει σε %d bloggers: