Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει την αμέριστη υποστήριξή της στην προσπάθεια που καταβάλει η Αίγυπτος προκειμένου να επαναπατρίσει τις κλεμμένες αρχαιότητες που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο, Ιβάν Σούρκος, κληθείς να σχολιάσει την άμεση αντίδραση Αιγύπτιων αξιωματούχων στην προγραμματισμένη πώληση προτομής του Τουταγχαμών από χαλαζία, μέσω δημοπρασίας που διοργανώνει ο οίκος Christie’s στο Λονδίνο.

Οι αξιωματούχοι ζητούν να βεβαιωθούν για τα έγγραφα νόμιμης κατοχής της προτομής και εκφράζουν φόβους ότι έχει εξαχθεί παράνομα από το ναό του Καρνάκ που βρίσκεται νότια του Λούξορ.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το θέμα, ο Σούρκος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι βρετανικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά την πώληση για το άγαλμα αυτό που είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη και απεικονίζει τον νεαρό Φαραώ ως τον αρχαίο θεό Αμούν». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο κ. Σούρκος υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και ιστορικών αντικειμένων.

Ζήτησε δε να ενεργοποιηθούν όλες οι διεθνείς συμφωνίες για την απαγόρευση του λαθρεμπορίου κλεμμένων αντικειμένων. Λίγο νωρίτερα ο Σούρκος υπέγραψε συμφωνία για τη χρηματοδότηση 3,1 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για την ανακαίνιση και τον επανασχεδιασμό του Αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία Ταχρίρ το οποίο θα μεταφερθεί τους επόμενους μήνες σε νέες εγκαταστάσεις, δίπλα από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Αρέσει σε %d bloggers: