Διμερή και τριμερή ζητήματα σε σχέση με την Κύπρο, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Sameh Shoukry.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας η συνάντησή ήταν πολύ εποικοδομητική καθώς Ελλάδα και Αίγυπτος, συνδέονται με μακροχρόνιους και παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, στη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με στόχο την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

«Στο περιφερειακό επίπεδο, συζητήσαμε φυσικά και για την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αψηφούν το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι, κατά τούτο, απολύτως καταδικαστέες», είπε ο κ. Δένδιας εκφράζοντας παράλληλα στον Αιγύπτιο ομόλογό του την ικανοποίηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την υπεύθυνη και σαφή στάση που έχει τηρήσει η χώρα του σε αυτό το ζήτημα.

«Ζούμε σε μια πολύ ασταθή περιοχή και η συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας από την Τουρκία επιτείνει τις προκλήσεις στην περιοχή μας. Περαιτέρω, θέλω να τονίσω το σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει η Αίγυπτος για την προώθηση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας, της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, της σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

…H Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ όλων των ομονοούντων κρατών της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο, επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ και την Κύπρο και έχει ήδη συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του.

Επίσης ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις επαφές που ειχε νωρίς το πρωί στην Κύπρο με τον κ.Χριστοδουλίδη.

«Ενημέρωσα, ακόμα, τον κ. Shoukry για τη συνάντηση που είχα σήμερα το πρωί με τον Κύπριο ομόλογο και φίλο μας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, -τον οποίον θα συναντήσει και ο ίδιος αύριο στη Λευκωσία– και αναφερθήκαμε και στην ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού τριμερών συνεργασιών. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω και από αυτό εδώ το βήμα ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού ζητήματος χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο. Και αυτό ήταν μεταξύ των ισχυρών μηνυμάτων που εξέπεμψε και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο», είπε ο κ. Δένδιας.

Αρέσει σε %d bloggers: