Σε παγκόσμια ηγέτιδα στις εξαγωγές πορτοκαλιού εξελίσσεται η Αίγυπτος ενώ η Ισπανία και Ιταλία είναι αυτή την περίοδο οι μεγάλοι προμηθευτές.

Η παγκόσμια αγορά πορτοκαλιού αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στη διεθνή ιστοσελίδα FreshPlaza, η Ν. Αφρική αντιμετωπίζει προβλήματα σε μεγάλα λιμάνια, στην Αργεντινή ο παγετός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές, η Ισπανία επίσης είχε κάποια προβλήματα με καιρικά φαινόμενα φέτος, ενώ οι εισαγωγές από Αίγυπτο και Μαρόκο άφησαν ασυγκόμιστες μεγάλες ποσότητες και στην Ιταλία η τριστέτσα επηρέασε έως έναν βαθμό τις ποσότητες πορτοκαλιών.

Στην αγορά αυτή την περίοδο βρίσκονται η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ισπανία και η Ιταλία, η Ν. Αφρική και η Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της Αιγύπτου χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, πράγμα στο οποίο συντελούν τα χαμηλά κόστη που οδηγούν σε ανταγωνιστικές τιμές. Μέχρι το τέλος του 2019, η Αίγυπτος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμια ηγέτιδα στις εξαγωγές πορτοκαλιού.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά πορτοκαλιού είναι ασθένειες όπως το πρασίνισμα, η μαύρη κηλίδα και η βακτηρίωση των εσπεριδοειδών.

Η ΕΕ υιοθετεί αυστηρά μέτρα, προκειμένου να εμποδίσει την επέκτασή τους. Η δε Φλόριντα συνεχίζει να ανακάμπτει από το πρασίνισμα, που χτύπησε πολλές περιοχές, και βλέπει σιγά-σιγά την παραγωγή της να αυξάνεται. Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, στην Ολλανδία αυτήν την περίοδο υπάρχουν πρώιμα Navel, αλλά κάθε χρόνο λιγοστεύουν, και μάλιστα δεύτερης κατηγορίας, λόγω ζημιών από τους ανέμους. Ακόμη, υπάρχουν Valencia από Αίγυπτο, Μαρόκο και Ισπανία, που δύσκολα μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί στις τιμές.

Στη Γερμανία, η στροφή στα καλοκαιρινά φρούτα οδηγεί σε αδιέξοδο τα εσπεριδοειδή, σύμφωνα με εμπόρους και, παρόλο που προτιμώνται τα νοτιοαφρικανικά πορτοκάλια, εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στην αγορά και ισπανικά. Πάντως, όπως λένε οι ίδιοι, η κυριαρχία των Valencia Late της Ν. Αφρικής είναι αδιαμφισβήτητη.

Οι εισαγωγές από Μαρόκο και Αίγυπτο συνεχίζουν να «ταλαιπωρούν» τους Ισπανούς παραγωγούς, που άφησαν ασυγκόμιστα εκατομμύρια κιλά στη Huelva, λόγω των χαμηλών τιμών και της περιορισμένης ζήτησης. Η επικάλυψη των ισπανικών πορτοκαλιών με του Μαρόκου, της Ν. Αφρικής, της Τυνησίας και της Αιγύπτου, «έριξε» τις τιμές 39% κατά μέσο όρο. Ήδη, η Ισπανία παίρνει μέτρα για μείωση της παραγωγής.

Πηγή: www.ypaithros.gr

Αρέσει σε %d bloggers: