Η μεταφορά του αρχείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από το Μορφωτικό ίδρυμα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Μετόχι της Κυψέλης, ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας με την Υπουργό Πολιτισμό κ. Λίνα Μενδώνη.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου δίνει έμφαση στην διάσωση της κληρονομιάς του που μετρά αιώνες και από την ημέρα που ανέλαβε το πηδάλιό του στρέφει και προς αυτή την κατεύθυνση το έργο του.

Το μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας βρίσκεται στην πολυτισμική Κυψέλη και έχει υπερσυγχρονες εγκαταστάσεις. Το 2016 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια του Αρχονταρικιού. Τη δαπάνη για την ανακαίνισή του ανέλαβε η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις 5 Αυγούστου κ. Λίνα Μενδώνη την ενημέρωσε για τη δημιουργία της Ακαδημίας Ελληνισμού, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Αβερώφειο Ίδρυμα της Αλεξάνδρειας.

Στόχος της Ακαδημίας είναι να διδάσκεται και να μελετά η νεότερη γενιά, Ελλήνων και Αιγυπτίων, μέσω σεμιναριακών κύκλων, θέματα του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας, καθώς και της ελληνικής γλώσσας.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την υπουργό για την ανακαίνιση της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Αναστασίου Λεβέντη. Της ζήτησε να σταθεί αρωγός στην προβολή της Βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει 5.500 σπάνια χειρόγραφα και κώδικες.

Σημειώνεται ότι η υπουργός κατέχει το Πατριαρχικό Οφφίκιο της Αρχοντίσσης Θησαυροφύλακος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Πηγή: ΥΠΠΟ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρέσει σε %d bloggers: