Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Stefano Boeri έχει σχεδιάσει τρεις πολυκατοικίες για τη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η οποία χτίζεται ανατολικά του Καΐρου.

Ο Boeri συνεργάστηκε με την αιγύπτια σχεδιάστρια Shimaa Shalash και την ιταλίδα αρχιτέκτονα τοπίου Laura Gatti για τη δημιουργία τριών επταώροφων πολυκατοικιών.

Η νέα διοικητική πρωτεύουσα χτίζεται στην έρημο, 30 μίλια από το Κάιρο, έπειτα από πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah El Sisi και θα περιλαμβάνει τα κυριότερα κυβερνητικά τμήματα και ξένες πρεσβείες.

Ο Boeri έχει αποκαλύψει τα σχέδια για τρία κτίρια, τα οποία θα έχουν κατάφυτες βεράντες με δασώδη βλάστηση. Πρόκειται για μια πρακτική κατασκευής και αναδιαμόρφωσης του φυσικού χώρου, την οποία για πρώτη φορά θα εφαρμόσει ο Stefano Boeri στην αφρικανική ήπειρο.

Τα τρια συγκροτήματα κατοικιών έχουν σχεδιαστεί για τον αιγυπτιακό ιδιοκτήτη ακινήτων.

Κάθε κτίριο θα εχει 30 μέτρα ύψος και 30 μέτρα πλάτος. Ο Stefano Boeri εκτιμά ότι μεταξύ τους τα τρία κτίρια θα διαθέτουν 350 δέντρα και 14.000 θάμνους πάνω από 100 είδη. Τα φυτά σε κάθε επίπεδο θα παρέχουν φυσική σκίαση και θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα. Αναμένεται ότι θα απορροφήσουν επτά τόνους διοξειδίου του άνθρακα και θα παράγουν οκτώ τόνους οξυγόνου ετησίως.

Η κατασκευή των αιγυπτιακών κατακόρυφων δασών ή αλλιώς των κρεμαστών κήπων της νέας Αιγυπτιακής πρωτευουσας, πρόκειται να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Σημειώνεται ότι ανάλογο Project έχει δημιουργήσει ο Stefano Boeri και στα Τίρανα. Συγκεκριμένα έχει σχεδιάζει το Tirana Vertical Forest.

Αρέσει σε %d bloggers: