Η Κλεοπάτρα είναι το αιώνιο σύμβολο θηλυκότητας. Ο θρύλος αναφέρει ότι πριν συναντήσει για πρώτη φορά τον Μάρκο Αντώνιο είχε εμποτίσει τα μωβ πανιά του χρυσού πλοίου της με ένα σαγηνευτικό άρωμα.
Μια ομάδα τεσσάρων ερευνητών έχει αναδημιουργήσει ένα άρωμα το οποιο πιστεύουν ότι η Κλεοπάτρα θα μπορούσε να είχε φορέσει, βασιζόμενοι σε υπολείμματα που βρέθηκαν σε έναν αρχαίο αμφορέα. «Αυτό ήταν το Chanel αρ. 5 της αρχαίας Αιγύπτου», λέει ο Robert Littman, αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Hawai’i στο Mānoa. «Ήταν το καλύτερο άρωμα του αρχαίου κόσμου».
Ο Littman και ο συνάδελφός του Jay Silverstein κατέληξαν στην ιδέα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής τους στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Thmuis, που βρίσκεται βόρεια του Καΐρου στο Δέλτα του Νείλου η οποία ιδρύθηκε γύρω στο 4500 π.Χ.
Στην περιοχή παρασκευάζονταν δύο από τα πιο γνωστά αρώματα στον αρχαίο κόσμο: το Μεντεσιανό και το Μετοπιανό. Οι ερευνητές κατάλαβαν αμέσως ότι βρέθηκαν μπρος σε μια σπουδαία ανακάλυψη, ένα αρχαίο εργοστάσιο αρωμάτων που λειτουργούσε το 300 π.Χ. Η περιοχή ήταν γεμάτη με μικροσκοπικά γυάλινα βάζα και εισαγόμενους αμφορείς. Η μεγαλύτερη πρόκληση να ανακτήσουν την οσμή κάθε αρώματος.
Οι αμφορείς δεν περιείχαν καμία αισθητή οσμή, αλλά αρχαία λάσπη. Μετά την ανάλυση υπολειμμάτων, ο Littman έδωσε τα αποτελέσματα σε εμπειρογνώμονες για τα αρχαία αιγυπτιακά αρώματα, τη Ντόρα Γκόλνσμιθ και τον Σον Χόλλιν, οι οποίοι προσπάθησαν να αναπαραγάγουν το άρωμα Thmuis με τη χρήση τύπων που βρέθηκαν στα αρχαία ελληνικά κείμενα ιατρικής ιατρικής.
Τα αρώματα Mendesian και Metopian περιέχουν μύρο, μια φυσική ρητίνη που εξάγεται από ένα ακανθώδες δέντρο. Οι εμπειρογνώμονες προσέθεσαν επίσης κάρδαμο, πράσινο ελαιόλαδο και λίγη κανέλα, όλα σύμφωνα με την αρχαία συνταγή. Το αναπαραγόμενο άρωμα έχει μια ισχυρή και πικάντικη μυρωδιά λέει ο Littman. «Το βρίσκω πολύ ευχάριστο», πρόσθεσε.
Στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν διαδεδομένη η χρήση αρωμάτων. Οι άνθρωποι όχι μόνο τα φορούσαν αλλά και τα χρησιμοποιούσαν σε τελετουργίες. “Τα αρχαία αρώματα είχαν πολύ πιο παχιά υφή από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Είχαν σχεδόν τη συνοχή του ελαιολάδου», λέει ο Littman.
«Η Κλεοπάτρα είχε δημιουργήσει το προσωπικό της εργαστήριο αρωμάτων», λέει ο Mandy Aftel, ένας δημιουργός αρωμάτων, ο οποίος δημιουργεί ένα μουσείο περίεργων μυρωδιών στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Ο Aftel αναπαρήγαγε το 2005, το νεκρικό άρωμα ενός Αιγύπτιου παιδιού ηλικίας 2.000 ετών. Ήταν ένα κορίτσι που ονομάστηκε Sherit. Από τη μουμιοποίηση, το άρωμα είχε συρρικνωθεί σε μια παχιά μαύρη πίσσα γύρω από το πρόσωπο και το λαιμό της Σέριτ. Ο Aftel αναγνώρισε το τριαντάφυλλο και το μύρο ως τα κύρια συστατικά του αρώματος και ανακατασκευάστηκε ένα αντίγραφο. «Έχω μυρίσει τη μούμια», λέει ο Aftel.
Πηγή: atlasobscura.com