Ήταν 31 Αυγούστου 2017, όταν το χαμόγελο της Στέλλας Κυριάζη, της μεγάλης μάνας της παροικίας του Καΐρου, έσβησε για πάντα. Η Στέλλα, η Στελλίτσα, ήταν το φτωχό κορίτσι του Καΐρου, που έγινε πριγκίπισσα, αλλά όσα πλούτη και αν απέκτησε δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της. Ήταν πάντα στο πλευρό σε όλους όσοι την είχαν ανάγκη. Τρυφερή, ευαίσθητη και «αντράκι». Δεν δίσταζε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για να υπερασπιστεί το δίκαιο.

Οι πάροικοι την θυμούνται να δίνει τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές, να εξοπλίζει σπίτια, να μοιράζει η ίδια φαγητά που είχε μαγειρέψει, να προσφέρει αφειδώς στην Ελληνική παροικία και στην Ελληνική Κοινότητα Καϊρου. Να έχει το ανόθευτο και πηγαίο γέλιο ενός παιδιού, παρά τις κακουχίες που είχε περάσει μικρή. Κοντά της ο πιστός συνοδοιπόρος της στη ζωή, ο σύζυγός της Κυριάκος, με την οποίο έφτιαξαν μια αγαπημένη οικογένεια.

Με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πηγή: Αρχείο Ε.Κ.Κ.

Η απώλειά της βύθισε στο πένθος την παροικία και την Εκκλησία. «Η μεγαλύτερη προσφορά της, ήταν ότι ήταν ειρηνοποιός», είχε πει ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Νέο Φως», τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγες μέρες μετά το θάνατό της. «Ήθελε η παροικία να είναι μια γροθιά».

Εικόνες από τη Γενική Συνέλευση της Ε.Κ.Κ (30.4.17). Πηγή: Αρχείο Ε.Κ.Κ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, αποχαιρετώντας τη Στέλλα είχε πει: «…Μας άφησε κυριολεκτικά ορφανούς καθώς όλοι μας μικροί και μεγάλοι κοντά στους πολλούς τίτλους που αξιώθηκε να έχει: Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ, Πρόεδρος της Μαρίας Αιγυπτίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως, Μεγάλη Ευεργέτης του Πατριαρχείου, Μεγάλη Ευεργέτης της Ε.Κ.Κ της απονέμουμε με όλη μας την αγάπη τον μοναδικό αυτό τίτλο της «μάνας» της παροικίας του Καΐρου».

Στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. Πηγή: Αρχείο Ε.Κ.Κ.

Η Στέλλα Κυριάζη είχε μεγάλη προσφορά και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, οι πολυέλαιοι του θρόνου είναι δωρεά της Στέλλας Κυριάζη. Επίσης, στην Ηλιούπολη προσέφερε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την ανακαίνιση της Παναγίτσας.

Στον Άγιο Γεώργιο Παλαιού Καΐρου, το εκθετήριο αριστερά της εισόδου είναι προσφορά της. Αλλά και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Κοιμητήριο είναι εξ ολοκλήρου δική της προσφορά στη μνήμη του αδικοχαμένου γιού της.

Τις δύο υπερμεγέθεις εικόνες του ναού των Αγίων Αναργύρων τις έντυσε με ασήμι. Επίσης, έχει βοηθήσει στην αποκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου στην Πατριαρχική Επιτροπεία.

Αλλά και στο γηροκομείο προσέφερε πολλά και ήταν πάντα στο πλευρό των φιλοξενούμενων.

10 Οκτωβρίου 2017. Σαρανταήμερο μνημόσυνο Στέλλας Κυριάζη, χοροστατούντος του Πατριάρχη Θεόδωρου. Πηγή: Αρχείο Ε.Κ.Κ.

Ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος στην ίδια πάντα συνέντευξή του στο «Νέο Φως», είχε μιλήσει για την προσφορά της στο Πατριαρχείο αλλά και στους παπάδες, λέγοντας ότι τους είχε σαν παιδιά της. Διηγούμενος ένα περιστατικό από την καθημερινότητα λέει όταν έστελνε κάποιος μια ηλεκτρική συσκευή για επιδιόρθωση στο εργοστάσιό της, εκείνη εκτός από την επιδιορθωμένη του έστελνε πίσω άλλη μια ή δύο ακόμη.

Αυτή ήταν η Στέλλα Κυριάζη, η μάνα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Αιωνία της η μνήμη.

Αρέσει σε %d bloggers: