Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Mostafa Madbouly, συνεδρίασε την Τρίτη για πρώτη φορά με την ανώτατη επιτροπή που συγκροτήθηκε για να σχεδιάσει την τελετή εγκαινίων του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM).

Ο κ. Madbouly δήλωσε ότι η επιτροπή στην παρούσα φάση αναζητά κατάλληλη ημέρα που θα γίνει η φαντασμαγορική εκδήλωση και έχει ανοίξει διαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με διεθνείς εταιρείες προκειμένου να διοργανωθεί τελετή παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς θα προσκληθούν πρόεδροι και βασιλείς από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο υπουργός Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Χάλεν αλ Αανάνι δήλωσε ότι η έναρξη του GEM θα είναι η μεγαλύτερη γιορτή που διοργανώθηκε ποτέ από την Αίγυπτο.

Στο τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στα μέλη της επιτροπής να συντονίσουν τα υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές στο ανώτατο επίπεδο, ώστε το άνοιγμα του GEM να αντικατοπτρίζει εντυπωσιακά τον πολιτισμό και την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Τόνισε δε ότι αυτή η γιορτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την εμπορία της Αιγύπτου και την προώθηση του τουρισμού.

Η κατασκευή του GEM έχει ολοκληρωθεί στο 88% και πρόκειται να ανοίξει το 2020, πριν από την επίσημη ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί, δηλαδή το 2022.

Η ανέγερση του μουσείου άρχισε για πρώτη φορά το 2006, αλλά επιβραδύνθηκε λόγω της έκρηξης της επανάστασης της 25ης ανουαρίου.

Το Μουσείο θα φιλοξενήσει τους αμύθητους θυσαυρούς, των Φαραώ, του Τουταγχαμών κ.α

Εκτείνεται σε περίπου 500.000τμ και βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας. Το GEM αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο και θα είναι αφιερωμένο στην κληρονομιά ενός και μόνο πολιτισμού.

Το GEM αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 100.000 έργα τέχνης από διάφορες περιόδους της πλούσιας και μακράς ιστορίας της Αιγύπτου.

Πηγή: Egypt Independent

Αρέσει σε %d bloggers: