(το ρεπορτάζ ενημερώνεται με video)

Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα ο απερχόμενος Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μιχάλης Διάμεσης, αποχαιρέτησε την Ελληνική παροικία της Αιγύπτου, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Τουρκία όπου θα αναλάβει το ιδιαίτερα κομβικό πόστο για την ελληνική διπλωματία, αυτό της Πρεσβείας της Άγκυρας.

Ρεπορτάζ: Kάτια Τσιμπλάκη

Στο ιστορικό και μοναδικής αισθητικής κτήριο της πρεσβευτικής κατοικίας στο Ζαμάλεκ, διοργάνωσε μία αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, για να ευχαριστήσει όχι μόνο τους επισήμους και τις αρχές αλλά και τους ανθρώπους που δούλεψαν επί τρία χρόνια μαζί του μέρα νύχτα.

Ο κ. Διάμεσης ευχαρίστησε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή, τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων, τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών, με τους οποίους η πρεσβεία είχε αναπτύξει συνεργασία.

Επίσης αναφέρθηκε στους στενούς του συνεργάτες και φυσικά στη σύζυγό του Τερέζα Αγγελάτου, επίσης διπλωμάτη, που τον στήριζε καθημερινά και μιλούσαν καθημερινά όπως έλεγε επί τρεις ή τέσσερις ώρες στο τηλέφωνο. Μίλησε και για τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, τον κ. Νίκο Γαριλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό διπλωμάτη και ζήτησε από όλους να τον περιβάλλουν με τόση αγάπη όπως και τον ίδιο.

Στην γιορτή παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν (με τη σύζυγό του Άννα Μαρία), η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου με το συζυγό της κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη, Μέλος των Επιτροπών Οικονομικών και Επενδύσεων και Μεταφραστικού Ε.Κ.Κ – Γραμματέας του Δ.Σ της Αl Ahli Bank of Kuwait – Egypt. Επίσης παραβρέθηκαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι Πατρίκιος Δήμος, Ανδρέας Ρούσσος (με τη σύζυγό του Χριστίνα) και Λεωνίδας Φοντριέ.

Ο αποχαιρετιστήριος λόγος του Μ. Διάμεση

«Ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον πρόεδρο και το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας για μια συνεργασία από τις λίγες που θα μπορούσα να έχω. Βεβαίως με τον Χρήστο (ενν. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή) κάναμε αυτή τη μεγάλη γιορτή σήμερα. Αναφέρομαι και σε όλη τη μεγάλη ομογένεια της Αιγύπτου, που προσπαθήσαμε να δώσουμε το κάτι παραπάνω, όπως κάνει κάθε Πρέσβης κάθε φορά και κάθε Γενικός Πρόξενος.

Νομίζω ότι και εσείς με βοηθήσατε παρά το ότι δεν ήσασταν τα τέλεια παιδιά πάντοτε, αλλά φεύγοντας νομίζω ότι θα μείνετε πιο μονιασμένοι. Αυτή η ομόνοια χρειάζεται για όλους. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα και τους Γενικούς Προξένους για τη δουλειά που κάνουν. Ευχαριστώ για όλα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διάμεσης.

Συγκινημένη και η Πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου, σύζυγος του κ. Διάμεση

Συγκινημένη ήταν και η σύζυγος του Πρέσβη κ. Τερέζα Αγγελάτου, η οποία ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους οι οποίοι κατά τα τρία αυτά χρόνια είχαν άριστη συνεργασία με τον κ. Διάμεση. Ευχαρίστησε επίσης και όλο το προσωπικό τόσο της πρεσβευτικής κατοικίας όσο και των κεντρικών γραφείων.

Χρ. Καβαλής: Κύριε Πρέσβη πρέπει να είστε υπερήφανος για ότι έχετε κάνει

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον απερχόμενο πρέσβη κ. Μιχάλη Διάμεση, για τη βελτίωση ακόμη περισσότερο των Ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων. Του ευχήθηκε τα καλύτερα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο νέο του πόστο στην Άγκυρα.

«Αγαπητέ κύριε Πρέσβη, συνήθως για μία παροικία που έχει ξεκινήσει τη ζωή της σε αυτή τη χώρα περίπου από το 1850 έρχονται και φεύγουν πολλοί Πρέσβεις και όμως σε αυτές τις αλλαγές των προσώπων θα δείτε στις συζητήσεις μας κάποια ονόματα, κάποιοι άνθρωποι τους θυμούνται για πολλά χρόνια, τους λένε με το όνομά τους… Υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι που είχαν αφήσει ένα στίγμα, όχι μόνο για το καθαρό αντικείμενο της δουλειάς τους αλλά για την ανθρώπινή τους πλευρά, η οποία μαζί με την επαγγελματική τους πραγματικά δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας πραγματικός αρχηγός, ένας leader, μιας διπλωματικής αποστολής. Είπατε ότι φαινόταν εύκολο αλλά ήταν δύσκολο. Όταν βρίσκεσαι σε ένα ζενίθ διμερών σχέσεων, το να το ανεβάσεις πιο πάνω είναι ακόμα πιο δύσκολο… Νομίζω κύριε Πρέσβη πρέπει να είστε υπερήφανος για ότι έχετε κάνει…

Εμείς σαν παροικία έχουμε να θυμόμαστε έναν πολύ καλό φίλο, έναν άνθρωπο που πραγματικά ήταν κοντά μας, όχι εξ οφίκιου μόνο, αλλά γιατί ενδιαφερόταν πραγματικά… Η συνολική σας προσφορά θα σας καταστήσει από αυτούς που θα θυμόμαστε το όνομά τους για πολλά χρόνια μετά, Κλείνοντας θέλω να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη, την αγάπη και την εκτίμηση, όλης της Διαχειριστικής Επιτροπής, των συναδέλφων που είναι οι περισσότεροι εδώ, της παροικίας είμαι σίγουρος ότι μεταφέρω και τα συναισθήματα των Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών και να ευχηθώ τα καλύτερα σε εσάς και στη σύζυγό σας και προσωπικά αλλά και ειδικά για το πολύ σημαντικό νέο σας πόστο”.

Η Χρ. Σκουφαρίδου έδωσε εκ μέρους της Δ.Ε της Ε.Κ.Κ το αναμνηστικό δώρο

Αμέσως μετά ο κ. Καβαλής έδωσε τη σκυτάλη στη Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η οποία του παρέδωσε έναν αναμνηστικό ασημένιο δίσκο.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Στην αποχαιρετιστήρια γιορτή παραβρέθηκε ο (επίσης απερχόμενος) Πρέσβης της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτσης, η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο κ. Ελίνα Κυριακοπούλου, o Aκόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Παρίσης Κανούτος, ο Γενικός Πρόξενος Καΐρου κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Γενικός Πρόξενος Αλεξανδρείας κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο κ. Ανδρέας Καζάντες Επιτετραμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, η Πρόξενος της Κύπρου στο Κάιρο κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, ο Γενικός Σύμβουλος Α’ του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο , Αθανάσιος Μακρανδρέου, η κ. Μαρία Κεχρή Β΄Σύμβουλος Πρεσβείας, ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Χρήστος Αποστολόπουλος.

Επίσης παραβρέθηκε ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος ο οποίος προσήλθε μαζί με την Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ κ. Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος ο οποίος σχεδίασε και επέβλεψε την αποκατάσταση του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η κ. Μάχη Γαβαλά που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού μέσω των Πρακτορείων Νοrstar και του Nascotours.

Επίσης παραβρέθηκε ο κ. Χαλεντ Ραούφ εκπρόσωπος του Ε.Ι.Π (παράρτημα Αλεξάνδρειας), ο Σεφ κ. Κουτσονικόλας ο οποίος έχει επιμεληθεί τα επισημα δείπνα της Πρεσβείας.

Τέλος, έντονη ήταν και η παρουσία Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών.

Αρέσει σε %d bloggers: